АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Почео је први БИТЕФ

На данашњи дан, 8. септембра 1967. године почео је први Београдски интернационални театарски фестивал – БИТЕФ. Основан је одлуком Скупштине града, на иницијативу Мире Траиловић и Јована Ћирилова, са намером да прати и подржава нове позоришне трендове и промовише различите приступе театру. Такође је и један од ретких фестивала на којем је публика и поред неких од најхрабријих сценских експеримената, посебно шездесетих и седамдесетих година прошлог века, имала прилику да гледа и представе традиционалног оријенталног театра, као и класична остварења. БИТЕФ је манифестација такмичарског карактера на којој се додељује више награда, а 1999. године сам фестивал је награђен специјалном наградом Европске фондације „Premio Europa per il Teatro“, поставши тако први интернационални позоришни фестивал награђен том наградом. После скоро пола века трајања, БИТЕФ  и данас представља један од најзначајнјих културних догађаја у нашој земљи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1331. године Стефан Душан Немањић је крунисан за краља Србије;
1942. године рођен је редитељ и сценариста Желимир Жилник;
1991. године Македонија се одлучила за самосталност;
2002. године тадашња Југославија је постала првак света у кошарци, победивши у финалу Аргентину после продужетака са 84:77.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Kapetan-Koca
Претходни чланак

Заробљен је капетан Коча Анђелковић

Pepi-Lakovic-Majstori
Наредни чланак

Погинуо је глумац Предраг Лаковић