AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Počeo je Drugi srpski ustanak

Na današnji dan, 23.aprila po gregorijanskom, odnosno 11. aprila po julijanskom kalendaru, na Cveti 1815. godine u Takovu je podignut Drugi srpski ustanak. Uvod u taj događaj bila su dešavanja posle sloma Prvog srpskog ustanka i veliki turski zulumi koji su doveli do Hadži-Prodanove bune 1814.godine, kao i seča značajnijih ljudi do koje je došlo nakon toga. Za vođu je izabran Miloš Obrenović, i već u prvom sukobu sa Turcima ustanici su izvojevali pobedu na Paležu, posle čega je usledilo zauzimanje Valjeva, pa pobede na Ljubiću kod Čačka i Dublju, te zauzimanje drugih mesta, čime je turska vlast u Srbiji ozbiljno bila uzdrmana. Iako se Miloš pokazao kao izuzetno sposoban u organizovanju  i vođenju ustanka, glavno polje njegovog delovanja ipak je bilo političko, odnosno diplomatsko. Svestan da samo oružjem neće uspeti u svojim namerama, on je iskoristio nepovoljnu međunarodnu situaciju u kojoj se Turska našla i sklopio sporazum sa Marašli Ali-pašom, čime je već posle nekoliko meseci bio završen oružani deo ustanka, a Srbi su od Porte dobili izvesne povlastice. Nastojeći da učvrsti svoju vlast u zemlji, Miloš se u naredne dve godine obračunavao sa svojim protivnicima, uglavno ih ubijajući, što je pravdao nuždom da se izbege građanski rat i nova turska okupacija, a najveća tekovina ovog ustanka bilo je to što je Turska izdala nekoliko hatišerifa, od kojih je najznačajniji za Srbiju bio onaj iz 1830. godine, kojim joj je dato pravo na široku unutrašnju autonomiju, u čijoj je dopuni Milošu priznato i pravo kneževskog dostojanstva.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1867. godine rođen je političar, književnik i publicista Jaša Prodanović;
1899. godine rođen je istoričar i akademik Mihailo Dinić;
1916.godine rođen je omladinski tribun, sekretar SKOJ-a, urednik listova „Student“ i „Mladost“, narodni heroj i jedna od ikona mladih SFRJ, Ivo Lola Ribar.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Milorad_Panic_Surep_(1912-1968)
Prethodni članak

Umro je književnik i novinar Milorad Panić Surep

sejka3
Naredni članak

Rođen je arhitekta i slikar Leonid Šejka