АктуелностиНа данашњи дан

Почео је домаћи цивилни ваздушни саобраћај

На данашњи дан, 15. фебруара 1928. године, на линији Београд–Загреб, обављен је први промотивни лет прве домаће авио компаније Аеропут, основане претходне године у Београду.

Авион типа Потез 29/2, регистарских ознака X-SECD, под називом Београд, полетео је са Ваздушног пристаништа Београд, код Земуна, око 9 часова ујутру.

Пилоти су били директор Аеропута Тадија Сондермајер и Владимир Стрижевски, док су првих пет путника били новинари и фото-репортери из београдских редакција. Након два сата лета по тмурном времену и ниској облачности изнад реке Саве која је пилотима била главни оријентир примећени су торњеви загребачке катедрале.

Авион је слетео на аеродром Боронгај у 11 часова и 25 минута, а истог дана у поподневним часовима група загребачких новинара долетела је у Београд.

Овим летом је промовисана прва будућа редовна линија домаћег ваздушног саобраћаја, на којој су авиони Аеропута током прве године летели сваког дана, осим недеље, све до новембра, када је, због зимских услова, авиосаобраћај прекинут.

Интересантно је да је и поред високе цене карте и страха путника од летења, одзив био велики, те је попуњеност била око осамдесет процената.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1880. године рођен је књижевник и професор Григорије Божовић;
1942. године умро је композитор, диригент и педагог Станислав Бинички;
1992. године умро је сликар Раденко Мишевић;
1992. године окончан је раскол у СПЦ;
2003. године умро је песник, писац и академик Александар Тишма.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

cirilo-metodije-642x336
Претходни чланак

Умро је творац првог словенског писма Ћирило Солунски

Bundesarchiv_Bild_183-2010-0420-500,_Belgrad,_Benesch,_Titulescu,_Jevtitsch
Наредни чланак

Потписан је пакт о новој организацији Мале антанте