Na današnji dan

Počele su studentske demonstracije ’68.

Na današnji dan, 2. juna 1968. godine na Novom Beogradu su izbili nemiri koji su se pretvorili u, sada već čuvene, studentske demonstracije.

Ni danas nije potpuno jasan uzrok, motivi i čitav tok tih događaja, a verzija je mnogo. U svakom slučaju, sve je počelo naizgled banalno. Za to veče je u Studentskom gradu na otvorenom bila zakazana proba priredbe Karavan prijateljstva, koju su organizovali Večernje novosti i Dom omladine Beograda, ali je ona zbog najavljene kiše premeštena u salu Radničkog univerziteta Novi Beograd. Kako tu nisu mogli da uđu svi koji su hteli, prvenstvo su imali brigadiri ORA koji su uređivali Novi Beograd dok su studenti ostali ispred. Tada je počeo sukob između njih, u koji se umešala i milicija pod šlemovima, sa vatrogasnim kolima i šmrkom. Procurila je informacija da je jedan student ubijen, pa su studenti zaposeli vatrogasna kola i počeli da drže govore ukazujući na socijalne probleme u društvu.

Sutradan su krenuli ka centru grada, u nameri da demonstriraju na tadašnjem Trgu Marksa i Engelsa, ali ih je kod novobeogradskog podvožnjaka, u blizini današnje opštine Novi Beograd, sačekao kordon policije. Sukob je nastavljen, kola zapaljena, a milicija je sprečavala studente da nastave dalje koristeći i vatreno oružje.

Na sastanku dekana fakulteta i akademija doneta je odluka o opštem štrajku univerziteta, a centar zbivanja je postalo Kapetan Mišino zdanje. Narednih dana su tu držana predavanja, diskusije, formulisani zahtevi, a studente su podržali i mnogi intelektualci, kao što su Branko Ćopić, Danilo Kiš, Borislav Pekić, Borislav Mihajlović, Duško Radović, Desanka Maksimović, Stevan Raičković, Vasko Popa, Dobrica Ćosić, Stevo Žigon i drugi.

Ustali su i studenti u drugim gradovima SFRJ, a Tito se sve do 9. juna nije izjašnjavao. Tada se pojavio na televiziji i saopštio, između ostalog, da događaji u Jugoslaviji nisu odraz dešavanja „varljivog leta ’68.ˮ u svetu, kao i da su opšte uzevši „studenti u pravuˮ, čime su ove demonstracije završene.

Studenti su se uz igru, pesmu i klicanje maršalu razišli, a svetski mediji su saopštili da je Tito jedini državnik koji je dao za pravo pobunjenoj omladini.

Deo zahteva je ispunjen, vođe su kažnjene, a osam profesora je naknadno udaljeno sa Univerziteta.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1845. godine rođen je glumac Toša Jovanović;
1963. godine umro je fudbaler Ivan Bek;
1969. godine poginuo je košarkaš Radivoj Korać.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Untitled
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (1. jun)

Untitled
Naredni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (2. jun)