AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Počela su nacistička streljanja u Kraljevu

Na današnji dan, 15. oktobra 1941. godine Nemci su u Kraljevu počeli masovno streljanje civila, kao odmazdu za svoje ubijene vojnike.

Tome su prethodile sabotaže ustanika u okolini Kraljeva i partizansko-četnička blokada u kojoj su oni do 4. oktobra zauzeli vojne položaje na svim prilazima gradu, a nemački odgovor bio je zatvaranje radnika i službenika onovremenih fabrika, kao taoca, u lokomotivnu halu. Kada je 14. oktobra nakon oružanih napada partizansko-četničkih jedinica na 717. diviziju Vermahta, poginulo 14 i ranjeno 10 nemačkih vojnika, okupator je počeo sa sprovođenjem tada već uvedenih mera ubijanja 100 civila za jednog nacističkog vojnika. Vanredno stanje sa prekim sudom, uvedeno je u Kraljevu 15. oktobra, istog dana kada je i počelo streljanje, a ispred mitraljeza vojnika koje su dvotrećinskom većinom činili Austrijanci, taoci su naterani da kopaju rovove, ne znajući da su to rake njima namenjene. Masakr je trajao do 20. oktobra, da bi po njegovom okončanju čitav prostor bio zasut krečom.

Zvanično je utvrđeno 2.190 žrtava, među kojima više od stotinu mlađih od osamnaest godina, kao i desetine žena i staraca, mada je sasvim sigurno da ih je bilo više. Narodni muzej Kraljevo danas u okviru svoje stalne postavke ima i postavku u vezi sa ovim događajem, sa spiskovima, pismima, ličnim predmetima stradalih i drugim dokumentima, a na prostoru gde su streljanja vršena 1970. godine uređen je Spomen-park Kraljevački oktobar.

Na sledećem linku nalazi se PDF knjiga Identiteti (žrtava streljanih u Kraljevu 1941) Silvije Krejaković:

http://media.nmkv.rs/izdavastvo/Silvija.Krejakovic.Identiteti.pdf 

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1858. godine počela je sa radom Zemunska gimnazija;
1903. godine osnovan je Muzej grada Beograda;
1929. godine rođen je književnik i akademik Milorad Pavić;
1934. godine rođena je primabalerina i koreograf Dušanka Sifnios;
1960. godine rođen je glumac Slavko Štimac;
1989. godine preminuo je srpski književnik i dopisni član SANU Danilo Kiš.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

TeslaMonumentPetitionPoster-page-001
Prethodni članak

Peticija: Podignimo spomenik Nikoli Tesli u Kanadi

22046681_2017860891564475_4716697557724470923_n
Naredni članak

Kutak za dušu: Ada Ciganlija (Beograd)