АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Почела су нацистичка стрељања у Краљеву

На данашњи дан, 15. октобра 1941. године Немци су у Краљеву почели масовно стрељање цивила, као одмазду за своје убијене војнике.

Томе су претходиле саботаже устаника у околини Краљева и партизанско-четничка блокада у којој су они до 4. октобра заузели војне положаје на свим прилазима граду, а немачки одговор био је затварање радника и службеника оновремених фабрика, као таоца, у локомотивну халу. Када је 14. октобра након оружаних напада партизанско-четничких јединица на 717. дивизију Вермахта, погинуло 14 и рањено 10 немачких војника, окупатор је почео са спровођењем тада већ уведених мера убијања 100 цивила за једног нацистичког војника. Ванредно стање са преким судом, уведено је у Краљеву 15. октобра, истог дана када је и почело стрељање, а испред митраљеза војника које су двотрећинском већином чинили Аустријанци, таоци су натерани да копају ровове, не знајући да су то раке њима намењене. Масакр је трајао до 20. октобра, да би по његовом окончању читав простор био засут кречом.

Званично је утврђено 2.190 жртава, међу којима више од стотину млађих од осамнаест година, као и десетине жена и стараца, мада је сасвим сигурно да их је било више. Народни музеј Краљево данас у оквиру своје сталне поставке има и поставку у вези са овим догађајем, са списковима, писмима, личним предметима страдалих и другим документима, а на простору где су стрељања вршена 1970. године уређен је Спомен-парк Краљевачки октобар.

На следећем линку налази се ПДФ књига Идентитети (жртава стрељаних у Краљеву 1941) Силвије Крејаковић:

http://media.nmkv.rs/izdavastvo/Silvija.Krejakovic.Identiteti.pdf 

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1858. године почела је са радом Земунска гимназија;
1903. године основан је Музеј града Београда;
1929. године рођен је књижевник и академик Милорад Павић;
1934. године рођена је примабалерина и кореограф Душанка Сифниос;
1960. године рођен је глумац Славко Штимац;
1989. године преминуо је српски књижевник и дописни члан САНУ Данило Киш.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

TeslaMonumentPetitionPoster-page-001
Претходни чланак

Петиција: Подигнимо споменик Николи Тесли у Канади

22046681_2017860891564475_4716697557724470923_n
Наредни чланак

Кутак за душу: Ада Циганлија (Београд)