AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Počela je sa radom Narodna banka Srbije

Na današnji dan, 2. jula 1884. godine, na osnovu Zakona o Privilegovanoj Narodnoj banci Kraljevine Srbije, koji je donet 6. januara 1883. godine, počela je sa radom Narodna banka Srbije. Osnovana je kao 16. centralna banka u svetu domaćim kapitalom. U prvo vreme bila je smeštena u Knez Mihailovoj ulici, da bi ubrzo bila premeštena u novoizgrađeno zdanje Narodne banke, po projektu arhitekte Konstantina Jovanovića u Ulici kralja Petra, gde se i danas nalazi. Prvi guverner je bio Aleksa Spasić. Više puta je menjala naziv, u skladu sa promenama naziva države, uređenja i drugim društveno-političkim prilikama. Za vreme Prvog svetskog rata Narodna banka je bila evakuisana u Marsej, a tokom Drugog svetskog rata imala je predstavništvo u Londonu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1992. godine umro je književnik, scenarista, dramaturg i akademik Borislav Pekić;
1995. godine košarkaška reprezentacije tadašnje Jugoslavije postala je šampion Evrope, na prvom takmičenju na kome joj je bilo dozvoljeno da se takmiči nakon ukidanja sankcija;
2011. godine umrla je glumica Olivera Marković.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

19576015_10213178677884249_566863258_n
Prethodni članak

Tradicionalna smotra i trka zaprega, Memorijal „Jovan Đuran” u nedelju, 2. jula u Somboru

milovan-danojlic-1
Naredni članak

Rođen je pisac i akademik Milovan Danojlić