АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Почела је са радом Народна банка Србије

На данашњи дан, 2. јула 1884. године, на основу Закона о Привилегованој Народној банци Краљевине Србије, који је донет 6. јануара 1883. године, почела је са радом Народна банка Србије. Основана је као 16. централна банка у свету домаћим капиталом. У прво време била је смештена у Кнез Михаиловој улици, да би убрзо била премештена у новоизграђенo здање Народне банке, по пројекту архитекте Константина Јовановића у Улици краља Петра, где се и данас налази. Први гувернер је био Алекса Спасић. Више пута је мењала назив, у складу са променама назива државе, уређења и другим друштвено-политичким приликама. За време Првог светског рата Народна банка је била евакуисана у Марсеј, а током Другог светског рата имала је представништво у Лондону.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1992. године умро је књижевник, сценариста, драматург и академик Борислав Пекић;
1995. године кошаркашка репрезентације тадашње Југославије постала је шампион Европе, на првом такмичењу на коме јој је било дозвољено да се такмичи након укидања санкција;
2011. године умрла је глумица Оливера Марковић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

19576015_10213178677884249_566863258_n
Претходни чланак

Традиционална смотра и трка запрега, Меморијал „Јован Ђуран” у недељу, 2. јула у Сомбору

milovan-danojlic-1
Наредни чланак

Рођен је писац и академик Милован Данојлић