AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Počela je sa radom Muzička akademija u Beogradu

Na današnji dan, 21. novembra 1937. godine, počela je sa radom Muzička akademija u Beogradu, danas Fakultet muzičke umetnosti.

Utemeljenjem ove ustanove je prvi put u nacionalnim okvirima zaokružen sistem muzičkog školovanja.

Dugotrajne rasprave, vođene još od početka dvadesetih godina prošlog veka, o potrebi da se kadrovski potencijali uspešnih i priznatih beogradskih muzičkih škola udruže nisu dale plodove, i napokon su završene osnivanjem nove ustanove, Muzičke akademije, ukazom Ministarstva prosvete od 31. marta iste 1937. godine, kao državne institucije najvišeg ranga i, uporedo s njom, Srednje muzičke škole.

Postavljanje osnove institucije je povereno stručnoj komisiji koju su činili kompozitor i muzikolog Kosta Manojlović, potom prvi rektor Akademije, kompozitor i dirigent Stevan Hristić i violinista i kompozitor Petar Stojanović, dok je za administrativnog direktora postavljen kompozitor i dirigent Jovan Bandur.

Oni su izradili nastavne planove i programe za studije na sedam odseka, za kompoziciju i dirigovanje, solo pevanje, klavir, violinu, violončelo, pozorišnu umetnost i nastavnike muzike, a postavljen je i nastavni kadar za osnovne predmete.

Nakon niza reformi tokom svoje istorije, ovaj fakultet danas deluje u sastavu Univerziteta umetnosti u Beogradu i organizaciono je razvrstan u trinaest katedri.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1832. godine rođen kaluđer, arhimandrit, istoričar, dobrovoljački komandant i akademik Nićifor Dučić;
1902. godine rođen je slikar Marko Čelebonović;
1981. godine preminuo je istoričar umetnosti, likovni kritičar i književnik, Milan Kašanin;
1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum;
2002. godine umro je geolog-paleontolog, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademik Nikola Pantić;
2006. godine umrla je pijanistkinja i kompozitorka Ksenija Zečević;
2009. godine umrla je slikarka Kosara Bokšan.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Stevan_Gardinovački
Prethodni članak

Rođen je glumac Stevan Baja Gardinovački

300px-Loza_nemanjica
Naredni članak

Stanislav Hafner: SVETOSAVSKA CRKVA I RIM U XIII I XIV VEKU (1976)