АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Почела је са радом Музичка академија у Београду

На данашњи дан, 21. новембра 1937. године, почела је са радом Музичка академија у Београду, данас Факултет музичке уметности.

Утемељењем ове установе је први пут у националним оквирима заокружен систем музичког школовања.

Дуготрајне расправе, вођене још од почетка двадесетих година прошлог века, о потреби да се кадровски потенцијали успешних и признатих београдских музичких школа удруже нису дале плодове, и напокон су завршене оснивањем нове установе, Музичке академије, указом Министарства просвете од 31. марта исте 1937. године, као државне институције највишег ранга и, упоредо с њом, Средње музичке школе.

Постављање основе институције је поверено стручној комисији коју су чинили композитор и музиколог Коста Манојловић, потом први ректор Академије, композитор и диригент Стеван Христић и виолиниста и композитор Петар Стојановић, док је за административног директора постављен композитор и диригент Јован Бандур.

Они су израдили наставне планове и програме за студије на седам одсека, за композицију и дириговање, соло певање, клавир, виолину, виолончело, позоришну уметност и наставнике музике, а постављен је и наставни кадар за основне предмете.

Након низа реформи током своје историје, овај факултет данас делује у саставу Универзитета уметности у Београду и организационо је разврстан у тринаест катедри.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1832. године рођен калуђер, архимандрит, историчар, добровољачки командант и академик Нићифор Дучић;
1902. године рођен је сликар Марко Челебоновић;
1981. године преминуо је историчар уметности, ликовни критичар и књижевник, Милан Кашанин;
1995. године потписан је Дејтонски мировни споразум;
2002. године умро је геолог-палеонтолог, редовни професор Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, академик Никола Пантић;
2006. године умрла је пијанисткиња и композиторка Ксенија Зечевић;
2009. године умрла је сликарка Косара Бокшан.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Стеван_Гардиновачки
Претходни чланак

Рођен је глумац Стеван Баја Гардиновачки

300px-Loza_nemanjica
Наредни чланак

Станислав Хафнер: СВЕТОСАВСКА ЦРКВА И РИМ У XIII И XIV ВЕКУ (1976)