АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Почела је са радом ГАК Народни фронт

На данашњи дан, 1. марта 1955. године почела је са радом Гинеколошко-акушерска клиника „Народни фронт“ у Београду. У њеном саставу се налазе дневна болница и породилиште, а у обављању здравствене делатности ова клиника пружа превентивне дијагностичке и терапијске здравствене услуге из области здравствене заштите и одговарајућих ужих специјалности из гинекологије и акушерства, педијатрије, трансфузије, медицинске биохемије и интерне медицине. Такође је и база Медицинског факултета, и састоји се од двадесетак одељења на којима ради око сто педесет лекара, док се годишње у просеку ту роди мало мање од седам хиљада беба.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу;
1855. године умро је сликар Димитрије Аврамовић;
1891. године рођен је Станислав Винавер, српски писац и једна од најистакнутијих личности београдског модернистичког покрета између два светска рата;
1958. године умро је вајар, професор и академик Тома Росандић;
1992. године босански муслимани и Хрвати су на референдуму гласали за отцепљење од Југославије, a у Сарајеву је испред српске православне цркве убијен Никола Гардовић, што је означило почетак грађанског рата у тој републици;
1992. године у Црној Гори је одржан референдум о независности, на коме је више од 90% изашлих гласача гласало за останак у заједничкој држави са Србијом, чиме је касније формирана Савезна Република Југославија.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

politikin-zabavnik-feb-28-1939-1st
Претходни чланак

Изашао је први број „Политикиног Забавника“

bodiroga
Наредни чланак

Рођен је кошаркаш Дејан Бодирога