AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Počela je prva sajamska manifestacija na Beogradskom sajmu

Na današnji dan, 11. septembra 1937. godine počela je prva sajamska manifestacija na Beogradskom sajmu.

Ideja o organizovanju privredne izložbe u Beogradu se javila još početkom druge decenije dvadesetog veka, kada je trgovinska komora imala u planu da 1914. godine organizuje Opštu zemaljsku izložbu, ali je ostvarenje ove namere osujećeno izbijanjem Prvog svetskog rata.

Pokušaji organizovanja sajma međunarodnog karaktera u Beogradu su obnovljeni 1923, formiranjem Društva za zemaljske izložbe, koje je rekonstruisano i preimenovano 1933. godine u Društvo za priređivanje sajma i izložbi, da bi do konačne realizacije ove ideje došlo septembra 1937. godine, kada je održan Prvi beogradski međunarodni sajam.

Pripremni radovi izvedeni su godinu dana ranije, a kamen temeljac je postavljen malo više od tri meseca pre otvaranja Sajma. Tako je za kratko vreme, prostirući se na 14h zemljišta između starog železničkog i novopodignutog zemunskog mosta, Beogradsko sajmište postalo jedna od najvećih sajamskih površina u jugoistočnoj Evropi.

Do 1941. godine na njemu su priređivane redovne prolećne i jesenje izložbe, da bi sa dolaskom nacista izložbeni paviljoni bili pretvoreni u zloglasni logor, a potom za vreme savezničkog bombardovanja 1944. godine, uglavnom bili uništeni.

Posle rata je za sajam izabrana nova lokacija, a teren Starog sajmišta, u svim posleratnim planovima Novog Beograda, tretiran je kao sastavni deo priobalnog parka namenjen drugim sadržajima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1880. godine rođen je glumac Dobrica Milutinović;
1893. godine rođen je pisac Miodrag Borisavljević;
1914. godine rođen je patrijarh srpski gospodin Pavle;
1919. godine rođen je jedan od osnivača FEST-a, Milutin Čolić;
1920. godine rođen je arheolog i akademik Milutin Garašanin;
1923. godine rođen je kompozitor Vasilije Mokranjac;
1940. godine umro je lekar, književnik, jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu i njegov prvi dekan Milan Jovanović Batut;
1944. godine rođen je književnik Milovan Vitezović;
1957. godine umro je kompozitor i profesor Petar Stojanović;
2007. godine umro je fizičar, akademik i potpredsednik SANU Stevan Koički;
2017. godine umro je književnik Petar Lazić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

401px-Stevan_Raickovic
Prethodni članak

STEVAN RAIČKOVIĆ SA DRUGARICAMA IZ OSNOVNE

istorija_srpske_knjizevnosti
Naredni članak

IDENTITET SRPSKE KNJIŽEVNOSTI – OTVORENA PRIČA