AktuelnostiNa današnji dan

Počela je operacija „Oluja”

Na današnji dan, 4. avgusta 1995. godine je počela operacija Oluja, koja je dovela do pada Republike Srpske Krajine, uspostavljanja hrvatske kontrole nad tom teritorijom, ubistava hiljada i proterivanja stotina hiljada srpskih civila sa svojih ognjišta.

Hrvatska vojska i policija su u akciji koja je trajala četiri dana imale i pomoć iz inostranstva, pre svega NATO-a. Osim evidentnih posledica ovog poduhvata, kao što su zauzimanje teritorije i iseljavanje velikog procenta srpskog stanovništva, sam broj ubijenih i proteranih ljudi, kao i onoga uništenog i opljačkanog, verovatno nikada nećemo tačno znati.

Prema srpskim podacima se radi o malo manje od 300.000 proteranih, oko 2000 ubijenih i nestalih, od kojih između 30% i 40% žena i dece, 40.000 spaljenih, uništenih i opljačkanih objekata, 80 crkava i skoro 1.000 spomenika.

Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je ovu operaciju aprila 2011. godine u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Gotovini i Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat koji je predvodio Franjo Tuđman, sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine, ali su novembra sledeće godine, u drugostepenoj presudi takve tvrdnje odbačene i generali su oslobođeni, iako je bilo dovoljno dokaza da prvobitna odluka ostane.

Među njima su pored brojnih srpskih i inostranih svedoka različitih masakra i takozvani Brionski transkripti, koji jasno ukazuju na genocidnu nameru hrvatskog vrha.

Ipak, genocida po svetskim standardima nije bilo i Evropa je primila Hrvatsku u svoju zajednicu, omogućivši im da ovaj datum slave kao svoj praznik, dok su Srbi dobili još jedan dan žalosti.

Prema podacima popisa iz 1991. godine u Hrvatskoj je živelo oko 580 000 Srba i malo više od 100.000 Jugoslovena, koji su mahom bili Srbi, što je činilo više od 12% stanovništva, a po popisu iz 2011. godine, Srba je u Hrvatskoj bilo oko 180 000 hiljada, odnosno malo više od 4% ukupnog broja stanovnika.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1552. godine odštampano je Beogradsko četvorojevanđelje;
1791. godine potpisan je Svištovski mir;
1888. godine rođen je ekonomista, političar, ministar i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije Milan Stojadinović;
1914. godine nemačke trupe napale su Belgiju, Velika Britanija je objavila rat Nemačkoj, a SAD su proglasile neutralnost;
1936. godine rođen je novinar i književnik Milenko Maticki;
1948. godine umrla je matematičarka Mileva Marić-Ajnštajn;
1987. godine poginuo je književnik i antologičar Dragiša Vitošević;
2008. godine umro je slikar Mića Uzelac.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Aleksandar-Pavlovic1
Prethodni članak

Umro je violinista, dirigent i profesor Aleksandar Pavlović

SK „Velika Srbija”: Jovan Ružić, Milorad Ilić, Josip Furjanović Furka, Alojz Lojda Mahek, Eduard Mifek, Danilo Stojanović (Čika Dača),
Pera Radojković, Mileta Jovanović, Miroslav Najdanović, Milivoje Ivanović i Milan Stefanović (FOTO: Aleksandar Simić, Raka Ruben,
Andre Ilijaš i Svetislav Grdijan)
Naredni članak

FUDBAL U SRBIJI NA POČETKU HH VEKA