АктуелностиНа данашњи дан

Почела је операција „Олуја”

На данашњи дан, 4. августа 1995. године је почела операција Олуја, која је довела до пада Републике Српске Крајине, успостављања хрватске контроле над том територијом, убистава хиљада и протеривања стотина хиљада српских цивила са својих огњишта.

Хрватска војска и полиција су у акцији која је трајала четири дана имале и помоћ из иностранства, пре свега НАТО-а. Осим евидентних последица овог подухвата, као што су заузимање територије и исељавање великог процента српског становништва, сам број убијених и протераних људи, као и онога уништеног и опљачканог, вероватно никада нећемо тачно знати.

Према српским подацима се ради о мало мање од 300.000 протераних, око 2000 убијених и несталих, од којих између 30% и 40% жена и деце, 40.000 спаљених, уништених и опљачканих објеката, 80 цркава и скоро 1.000 споменика.

Међународни кривични трибунал за бившу Југославију је ову операцију априла 2011. године у првостепеној пресуди хрватским генералима Готовини и Маркачу окарактерисао као удружени злочиначки подухват који је предводио Фрањо Туђман, са циљем трајног и присилног протеривања највећег дела Срба са простора бивше Републике Српске Крајине, али су новембра следеће године, у другостепеној пресуди такве тврдње одбачене и генерали су ослобођени, иако је било довољно доказа да првобитна одлука остане.

Међу њима су поред бројних српских и иностраних сведока различитих масакра и такозвани Брионски транскрипти, који јасно указују на геноцидну намеру хрватског врха.

Ипак, геноцида по светским стандардима није било и Европа је примила Хрватску у своју заједницу, омогућивши им да овај датум славе као свој празник, док су Срби добили још један дан жалости.

Према подацима пописа из 1991. године у Хрватској је живело око 580 000 Срба и мало више од 100.000 Југословена, који су махом били Срби, што је чинило више од 12% становништва, а по попису из 2011. године, Срба је у Хрватској било око 180 000 хиљада, односно мало више од 4% укупног броја становника.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1552. године одштампано је Београдско четворојеванђеље;
1791. године потписан је Свиштовски мир;
1888. године рођен је економиста, политичар, министар и председник владе Краљевине Југославије Милан Стојадиновић;
1914. године немачке трупе напале су Белгију, Велика Британија је објавила рат Немачкој, а САД су прогласиле неутралност;
1936. године рођен је новинар и књижевник Миленко Матицки;
1948. године умрла је математичарка Милева Марић-Ајнштајн;
1987. године погинуо је књижевник и антологичар Драгиша Витошевић;
2008. године умро је сликар Мића Узелац.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Aleksandar-Pavlovic1
Претходни чланак

Умро је виолиниста, диригент и професор Александар Павловић

СК „Велика Србија”: Jован Ружић, Милорад Илић, Јосип Фурјановић Фурка, Алојз Лојда Махек, Едуард Мифек, Данило Стојановић (Чика Дача),
Пера Радојковић, Милета Јовановић, Мирослав Најдановић, Миливоје Ивановић и Милан Стефановић (ФОТО: Александар Симић, Рака Рубен,
Андре Илијаш и Светислав Грдијан)
Наредни чланак

ФУДБАЛ У СРБИЈИ НА ПОЧЕТКУ ХХ ВЕКА