AktuelnostiNa današnji dan

Počela je okupacija Beograda u Drugom svetskom ratu

Na današnji dan, 12. aprila 1941. godine u Beograd je ušlo izviđačko odeljenje nemačkog 41. motorizovanog korpusa iz pravca Pančeva, čime je započela okupacija prestonice u Drugom svetskom ratu.

Nakon višestrukog bombardovanja prethodnih nedelju dana, razrušen i opusteo, glavni grad je zauzet takoreći na blef, a već sutradan je Gradska uprava pozvala Beograđane da poštuju pravila okupatora, da bi akt bio potpisan 17. aprila.

Kapetan Klingenberg, koji je za svoj hazarderski potez osvajanja Beograda sa samo šest ljudi bio odlikovan, skratio je Nemcima očekivano vreme za osvajanje Jugoslavije, višestruko smanjio broj žrtava, kao i cenu čitave operacije, te znatno ubrzao već spreman napad na Grčku.

Tokom troipogodišnje okupacije glavnog grada, po nekim podacima, u njemu je život izgubio jednocifren broj nemačkih vojnika.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1941. godine poginuo je istoričar i akademik Vladimir Ćorović;
1945. godine počeo je proboj Sremskog fronta.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mija_Aleksić_2003_Serbian_stamp
Prethodni članak

Mija Aleksić: BABA MI JE BILA KAO MAJKA, I VIŠE, A BILA JE HAJDUK

Bora_Stanković-mlad
Naredni članak

BORA STANKOVIĆ: Mladi početnici neka znaju da nije prijatno biti slavan čovek