АктуелностиНа данашњи дан

Почела је окупација Београда у Другом светском рату

На данашњи дан, 12. априла 1941. године у Београд је ушло извиђачко одељење немачког 41. моторизованог корпуса из правца Панчева, чиме је започела окупација престонице у Другом светском рату.

Након вишеструког бомбардовања претходних недељу дана, разрушен и опустео, главни град је заузет такорећи на блеф, а већ сутрадан је Градска управа позвала Београђане да поштују правила окупатора, да би акт био потписан 17. априла.

Капетан Клингенберг, који је за свој хазардерски потез освајања Београда са само шест људи био одликован, скратио је Немцима очекивано време за освајање Југославије, вишеструко смањио број жртава, као и цену читаве операције, те знатно убрзао већ спреман напад на Грчку.

Током троипогодишње окупације главног града, по неким подацима, у њему је живот изгубио једноцифрен број немачких војника.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1941. године погинуо је историчар и академик Владимир Ћоровић;
1945. године почео је пробој Сремског фронта.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Mija_Aleksić_2003_Serbian_stamp
Претходни чланак

Мија Алексић: БАБА МИ ЈЕ БИЛА КАО МАЈКА, И ВИШЕ, А БИЛА ЈЕ ХАЈДУК

Bora_Stanković-mlad
Наредни чланак

БОРА СТАНКОВИЋ: Млади почетници нека знају да није пријатно бити славан човек