АктуелностиНа данашњи дан

Почела је окупација Београда у Другом светском рату

На данашњи дан, 12. априла 1941. године у Београд је ушло извиђачко одељење немачког 41. моторизованог корпуса из правца Панчева, чиме је започела окупација престонице у Другом светском рату.

Након вишеструког бомбардовања претходних недељу дана, разрушен и опустео, главни град је заузет такорећи на блеф, а већ сутрадан је Градска управа позвала Београђане да поштују правила окупатора, да би коначна капитулација била потписана 17. априла.

Капетан Клингенберг, који је за свој хазардерски потез освајања Београда са само шест људи био одликован, скратио је Немцима очекивано време за освајање Југославије, вишеструко смањио број жртава, као и цену читаве операције, те знатно убрзао већ спреман напад на Грчку.

Током троипогодишње окупације главног града, по неким подацима, у њему је живот изгубио једноцифрен број немачких војника.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

  1. године погинуо је историчар и академик Владимир Ћоровић.
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Stevan_Kragujevic,_Vera_Belogrlic,_reditelj,_1975
Претходни чланак

Рођена је редитељка Вера Бјелогрлић

pomeljari
Наредни чланак

ПЕТРОВАЦ НА МЛАВИ (СЕЛО БИСТРИЦА): „Дани воденичара и помељараˮ