АктуелностиНа данашњи дан

Почела је немачка одмазда позната као „Крвави маршˮ

На данашњи дан, 24. септембра 1941. године током Другог светског рата, Немци су почели одмазду над становницима Шапца, касније познату као „Крвави маршˮ.

Два дана раније, један четнички одред је напао Немце у Шапцу, а борбе су се уз обостране губитке наставиле и сутрадан, да би на овај дан окупатору стигло појачање са друге стране Саве.

Генерал Франц Беме издао je наређење да се на препад покупе у Шапцу сви мушкарци између 14 и 70 година и да се пребаце у концентрациони логор, који ће дивизија подићи северно од реке Саве. Тако је становништво Шапца преко добошара обавештено о наређењу и у 15 часова је почело окупљање на назначеним местима и спровођење на поље Михајловац.

До 26. септембра дивизија је устројила логор код села Јарак, где је једна велика пољана ограђена бодљикавом жицом са неколико кула осматрачница на угловима. Дечаци од четрнаест година су пуштени кућама, а остали Шапчани су постројени у колону по пет и усиљеним маршом поведени за Јарак. Пут од 23 километра пређен је за четири часа тако да је скоро цела колона, нарочито зачеље, прешла овај пут у трку.

Немачки војници и Хрвати – спроводници колоне – ишли су на камионима, коњима и бициклима. Изнемогле и неспособне Шапчане, који су падали од умора или заостајали, спроводници су успут све ликвидирали.

По изјавама преживелих, на путу од Михајловца до Јарка ликвидирано је око 120 људи. Неколико дана су људи мучени жеђу, глађу и батинама, да би их Немци 30. септембра вратили у Шабац, у новопостављени концентрациони логор, који је успостављен у шабачкој јужној касарни. Немци су почетком октобра 1941. године стрељали у Шапцу више од хиљаду Срба.

На месту страдања у селу Јарак грађани Шапца су подигли чесму, а већ скоро пола века се као меморијална Трка мира организује Међународни пливачки маратон Шабац‒Јарак.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1224. године умро је српски краљ Стефан Првовенчани;
1863. године Лицеј је трансформисан у Велику школу;
1899. године рођен је композитор и диригент Јован Бандур;
1914. године умро је архитекта Димитрије Т. Леко;
1941. године партизани су у Другом светском рату заузели Ужице, које је потом постало седиште Ужичке републике и Врховног штаба Народноослободилачког покрета Југославије до 30. новембра исте године, када су га поново заузели Немци;
1953. године рођен је глумац, сценариста и редитељ Радош Бајић;
1977. године репрезентација Југославије у кошарци постала је трећи пут шампион Европе, победивши у финалу у Лијежу репрезентацију СССР-а са 74:61.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

сарајевски завереници.2jpg
Претходни чланак

Прво издање књиге „Сарајевски заверенициˮ

1112703077
Наредни чланак

МИСАО ДАНА