AktuelnostiNa današnji dan

Počela je NATO agresija na našu zemlju

Na današnji dan pre dvadeset godina, 24. marta 1999, počela je NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Zvanični razlog za taj napad koji je izvršen bez odobrenja Saveta bezbednosti bile su optužbe da srpske snage bezbednosti vrše etničko čišćenje na Kosovu, dok su neposredan povod za akciju bila dešavanja u Račku i odbijanje jugoslovenske delegacije da potpiše dokument iz Rambujea.

Bombardovanje je počelo u večernjim časovima tog martovskog dana i trajalo je svakodnevno do 10. juna, mada je Vojno-tehnički sporazum u Kumanovu, kojim je ta agresija na pedesetogodišnjicu postojanja ovog odbrambenog saveza zvanično okončana, potpisan 9. juna.

Tokom jedanaest nedelja uništavanja skoro da su se svi gradovi u našoj zemlji našli na meti, a mete nisu bile samo vojni objekti već je po nekim podacima tih meseci oštećeno 25.000 stambenih objekata, oko 500 kilometara puteva, 600 kilometara pruge, 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, od kojih je 38 uništeno.

https://www.youtube.com/watch?v=n58kUN-TJJY

Stradale su rafinerije nafte, industrijska postrojenja, fabrike, zgrada RTS-a u centru Beograda, pa čak i zgrada ambasade Narodne Republike Kine.

Šteta je procenjena na oko 30 milijardi dolara, dok broj civilnih žrtava još uvek nije precizno utvrđen, a dosadašnje procene variraju u zavisnosti od izvora.

Prema srpskim izvorima od posledica NATO agresije poginulo je oko 500 vojnika i između 1.200 i 4.000 civila, među kojima i ogroman broj dece, dok je prema tvrdnjama američke nevladine organizacije Hjuman rajts voč poginulo između 489 i 528 civila.

Izvršeno je 2300 vazdušnih udara i ispaljeno oko 420.000 projektila ukupne mase od 22.000 tona, a takođe su korišćene i, Ženevskom konvencijom zabranjene, kasetne bombe i municija sa osiromašenim uranijumom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1912. godine rođen je kompozitor i dirigent Đorđe Karaklajić;
1918. godine rođen je arhitekta Uroš Martinović;
1999. godine umro je glumac, pesnik i prevodilac Ljubiša Bačić Baja.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Prof. dr Prvoslav Radić
Prethodni članak

Novosadski dogovor (1954) – izraz lažnog političkog, a ne jezičkog jedinstva

aerodrom
Naredni članak

Otvoren je Aerodrom „Beograd”