АктуелностиНа данашњи дан

Почела је НАТО агресија на нашу земљу

На данашњи дан пре двадесет година, 24. марта 1999, почела је НАТО агресија на Савезну Републику Југославију.

Званични разлог за тај напад који је извршен без одобрења Савета безбедности биле су оптужбе да српске снаге безбедности врше етничко чишћење на Косову, док су непосредан повод за акцију била дешавања у Рачку и одбијање југословенске делегације да потпише документ из Рамбујеа.

Бомбардовање је почело у вечерњим часовима тог мартовског дана и трајало је свакодневно до 10. јуна, мада је Војно-технички споразум у Куманову, којим је та агресија на педесетогодишњицу постојања овог одбрамбеног савеза званично окончана, потписан 9. јуна.

Током једанаест недеља уништавања скоро да су се сви градови у нашој земљи нашли на мети, а мете нису биле само војни објекти већ је по неким подацима тих месеци оштећено 25.000 стамбених објеката, око 500 километара путева, 600 километара пруге, 14 аеродрома, 19 болница, 20 домова здравља, 18 вртића, 69 школа, 176 споменика културе и 44 моста, од којих је 38 уништено.

https://www.youtube.com/watch?v=n58kUN-TJJY

Страдале су рафинерије нафте, индустријска постројења, фабрике, зграда РТС-а у центру Београда, па чак и зграда амбасаде Народне Републике Кине.

Штета је процењена на око 30 милијарди долара, док број цивилних жртава још увек није прецизно утврђен, а досадашње процене варирају у зависности од извора.

Према српским изворима од последица НАТО агресије погинуло је око 500 војника и између 1.200 и 4.000 цивила, међу којима и огроман број деце, док је према тврдњама америчке невладине организације Хјуман рајтс воч погинуло између 489 и 528 цивила.

Извршено је 2300 ваздушних удара и испаљено око 420.000 пројектила укупне масе од 22.000 тона, а такође су коришћене и, Женевском конвенцијом забрањене, касетне бомбе и муниција са осиромашеним уранијумом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1912. године рођен је композитор и диригент Ђорђе Караклајић;
1918. године рођен је архитекта Урош Мартиновић;
1999. године умро је глумац, песник и преводилац Љубиша Бачић Баја.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Проф. др Првослав Радић
Претходни чланак

Новосадски договор (1954) – израз лажног политичког, а не језичког јединства

aerodrom
Наредни чланак

Отворен је Аеродром „Београд”