AktuelnostiNa današnji dan

Počela je izgradnja hidroelektrane „Đerdapˮ

Na današnji dan, 7. septembra 1964. godine obeležen je početak radova na izgradnji hidroenergetskog i plovidbenog sistema Đerdap.

Sporazum je potpisan godinu dana ranije, a prema predračunskoj vrednosti, za ovaj poduhvat je bilo potrebno oko 500 miliona dolara, po tadašnjem deviznom kursu, dok je na kraju izvođenja svih radova vrednost objekta procenjena na oko pet milijardi sadašnjih evra.

U izgradnji je učestvovalo više od pet hiljada ljudi, a prvi agregati su pušteni u rad krajem avgusta 1970. godine. Hidroelektrana Đerdap, koja je znatno podigla nivo Dunava, posebno na najužim i nekada najopasnijim deonicama, napravljena je na 943. kilometru ove reke, deset kilometara uzvodno od Kladova, i u to vreme je bila najveća evropska hidroelektrana, sa instaliranim kapacitetom od 2100 megavata, i jedna od najvećih na svetu.

Uz prisustvo tadašnjih predsednika Rumunije i Jugoslavije, Čaušeskua i Josipa Broza, svečano je puštena u rad 16. maja 1972. godine.

Danas je hidroelektrana Đerdap, u sastavu Elektroprivrede Srbije, sistem koji čine jedna branska i jedna rečno-protočna hidroelektrana, Đerdap 1 i Đerdap 2, koje učestvuju sa 20% u ukupnoj proizvodnji električne energije Srbije, i još uvek je najveća hidrotehnička građevina na Dunavu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1788. godine Turci su u Banatu zarobili kapetana Koču Anđelkovića i ubrzo ga ubili;
1929. godine umro je trgovac i dobrotvor Vladimir Matijević;
1944. godine rođen je fudbaler i trener Velibor Bora Milutinović;
1995. godine umro je reditelj Radivoje Lola Đukić;
2008. godine umro je novinar Dragoslav Rančić;
2009. godine umro je arhitekta i profesor Dobroslav St. Pavlović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Todorkmali
Prethodni članak

TODORCI: SLOVENSKA MEŠAVINA LJUDI I KONJA

Ducic
Naredni članak

Jovan Dučić: OTADŽBINA JE KOLEKTIVNI DUH JEDNOG NARODA