АктуелностиНа данашњи дан

Почела је изградња хидроелектране „Ђердапˮ

На данашњи дан, 7. септембра 1964. године обележен је почетак радова на изградњи хидроенергетског и пловидбеног система Ђердап.

Споразум је потписан годину дана раније, а према предрачунској вредности, за овај подухват је било потребно око 500 милиона долара, по тадашњем девизном курсу, док је на крају извођења свих радова вредност објекта процењена на око пет милијарди садашњих евра.

У изградњи је учествовало више од пет хиљада људи, а први агрегати су пуштени у рад крајем августа 1970. године. Хидроелектрана Ђердап, која је знатно подигла ниво Дунава, посебно на најужим и некада најопаснијим деоницама, направљена је на 943. километру ове реке, десет километара узводно од Кладова, и у то време је била највећа европска хидроелектрана, са инсталираним капацитетом од 2100 мегавата, и једна од највећих на свету.

Уз присуство тадашњих председника Румуније и Југославије, Чаушескуа и Јосипа Броза, свечано је пуштена у рад 16. маја 1972. године.

Данас је хидроелектрана Ђердап, у саставу Електропривреде Србије, систем који чине једна бранска и једна речно-проточна хидроелектрана, Ђердап 1 и Ђердап 2, које учествују са 20% у укупној производњи електричне енергије Србије, и још увек је највећа хидротехничка грађевина на Дунаву.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1788. године Турци су у Банату заробили капетана Кочу Анђелковића и убрзо га убили;
1929. године умро је трговац и добротвор Владимир Матијевић;
1944. године рођен је фудбалер и тренер Велибор Бора Милутиновић;
1995. године умро је редитељ Радивоје Лола Ђукић;
2008. године умро је новинар Драгослав Ранчић;
2009. године умро је архитекта и професор Доброслав Ст. Павловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Todorkmali
Претходни чланак

ТОДОРЦИ: СЛОВЕНСКА МЕШАВИНА ЉУДИ И КОЊА

Ducic
Наредни чланак

Јован Дучић: ОТАЏБИНА ЈЕ КОЛЕКТИВНИ ДУХ ЈЕДНОГ НАРОДА