AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Počela je bitka na Drini

Na današnji dan, 6. septembra 1914. godine, počela je bitka na Drini. To je, u stvari, niz borbi koje je Srbija vodila protiv Austrougarske posle pobede na Ceru sa ciljem da zaustavi drugi pokušaj neprijatelja da prodre u zemlju. Tome je umnogome doprineo i zahtev saveznika za tom akcijom, pa se iako izmorena posle Cerske bitke, i u oskudici kako u materijalu tako i u ljudstvu, Srpska vrhovna komanda, u sadejstvu sa Crnogorcima, odlučila za napad. Tokom te bitke srpske i austorugarske snage prvi put su primenile taktiku rovovskog ratovanja, te su na frontu od Šapca do Sokolske planine sukobljene strane iskopale rovove na razdaljini od 300 do 150 metara, a na nekim mestima rovovi su bili udaljeni samo pedesetak metara jedni od drugih. Najžešći sukobi ove vojne operacije odigrali su se na Mačkovom kamenu i Gučevu, a posle dva meseca teških borbi, usled manjka hrane, ratnog materijala, a pogotovo artiljerijske municije, Srpska Vrhovna komanda naredila je prvo postepeno, a potom opšte povlačenje prema Valjevu, što je ubrzo dovelo do Kolubarske bitke, koja se smatra jednom od najvećih srpskih pobeda u Velikom ratu. Godine 1929, na platou na istaknutoj koti Gučeva, Udruženje rezervnih oficira i ratnika podiglo je spomen-kosturnicu u znak sećanja na borbe koje su tu vođene u Prvom svetskom ratu, a u njoj su zajednički sahranjeni posmrtni ostaci ratnika srpske i austrougarske vojske, dok se iza spomenika na kome su uklesani Njegoševi stihovi, nalaze ostaci rovova.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1688. godine austrijska vojska je, uz pomoć srpskih dobrovoljaca, osvojila Beograd od Turaka, da bi ga Turci ponovo zauzeli 1690. godine;
1877. godine rođen je kompozitor i profesor Petar Stojanović;
1923. godine rođena je Nada Dinić, narodni heroj;
1923. godine rođen je kralj Petar II Karađorđević;
1943. godine poginuo je književnik Miloš Savković;
1944. godine saveznici su bomardovali i razorili Leskovac;
1973. godine rođen je selektor Odbojkaške reprezentacije Srbije, Nikola Grbić.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

prvi_kongres_srpskih_lekara_g_01
Prethodni članak

Održan je Prvi kongres srpskih lekara i prirodnjaka

Kapetan-Koca
Naredni članak

Zarobljen je kapetan Koča Anđelković