АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Почела је битка на Дрини

На данашњи дан, 6. септембра 1914. године, почела је битка на Дрини. То је, у ствари, низ борби које је Србија водила против Аустроугарске после победе на Церу са циљем да заустави други покушај непријатеља да продре у земљу. Томе је умногоме допринео и захтев савезника за том акцијом, па се иако изморена после Церске битке, и у оскудици како у материјалу тако и у људству, Српска врховна команда, у садејству са Црногорцима, одлучила за напад. Током те битке српске и аусторугарске снаге први пут су примениле тактику рововског ратовања, те су на фронту од Шапца до Соколске планине сукобљене стране ископале ровове на раздаљини од 300 до 150 метара, а на неким местима ровови су били удаљени само педесетак метара једни од других. Најжешћи сукоби ове војне операције одиграли су се на Мачковом камену и Гучеву, а после два месеца тешких борби, услед мањка хране, ратног материјала, а поготово артиљеријске муниције, Српска Врховна команда наредила је прво постепено, а потом опште повлачење према Ваљеву, што је убрзо довело до Колубарске битке, која се сматра једном од највећих српских победа у Великом рату. Године 1929, на платоу на истакнутој коти Гучева, Удружење резервних официра и ратника подигло је спомен-костурницу у знак сећања на борбе које су ту вођене у Првом светском рату, а у њој су заједнички сахрањени посмртни остаци ратника српске и аустроугарске војске, док се иза споменика на коме су уклесани Његошеви стихови, налазе остаци ровова.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1688. године аустријска војска је, уз помоћ српских добровољаца, освојила Београд од Турака, да би га Турци поново заузели 1690. године;
1877. године рођен је композитор и професор Петар Стојановић;
1923. године рођена је Нада Динић, народни херој;
1923. године рођен је краљ Петар II Карађорђевић;
1943. године погинуо је књижевник Милош Савковић;
1944. године савезници су бомардовали и разорили Лесковац;
1973. године рођен је селектор Одбојкашке репрезентације Србије, Никола Грбић.

 

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

prvi_kongres_srpskih_lekara_g_01
Претходни чланак

Одржан је Први конгрес српских лекара и природњака

Kapetan-Koca
Наредни чланак

Заробљен је капетан Коча Анђелковић