AktuelnostiDa se ne zaboraviIntevjui

Pobednica takmičenja „Prvi tonˮ Nikolina Kovačević

U Centru za kulturu i obrazovanje Rakovica završeno je muzičko takmičenje Prvi ton. Ove godine učestvovalo je mnogo takmičara, takmičili su se solisti, ali i pevačke grupe. Žiri u sastavu: Biljana Petković, vokalni solista Radio Beograda, Vesna Dimić, vokalni solista Radio Beograda, Snežana Stanojević, Urednik redakcije za narodnu muziku Radio Beograda 1 i Marija Vitas, etnomuzikolog i medijski radnik nije imao laku odluku.

Od dvanaest solista najbolja je bila Nikolina Kovačević. Drugo mesto osvojila je Katarina Bogdanović, a treće Anja Nedeljkov.

Naši čitaoci su već upoznati sa Nikolininim radom, s obzirom da je Nikolina bila naš sagovornik u rubrici SKALA A–Š.

– Ovo je za mene vrlo bitan događaj, a sama nagrada izuzetno značajno priznanje. Kao što sam i u dosadašnjim izjavama napomenula, beskrajno sam srećna što sam nagrađena i priznata u svojoj matičnoj zemlji i u svom gradu Beogradu – izjavila je Nikolina.

Nikolina je napomenula značaj ovog takmičenja i osvrnula se na konkurenciju koja je bila zastupljena ove godine.

– Osim što je ovo takmičenje bilo državnog karaktera, a samim tim je konkurencija bila velika, meni ovo priznanje znači i zbog činjenice da sam bavljenje interpretacijom tradicionalne, etno muzike započela u svojoj sedmoj godini, upravo na isti način kako sam je intrepretirala i na takmičenju – akapela. Podsetila sam se svojih početaka, prvih velikih nastupa, i nekih pesama koje su znatno uticale na moje opredeljenje upravo ka ovom žanru.

Nikolina je imala veoma specifičan izbor numere, izvodila je pesmu relativno nepoznatu publici, ali uspela je da dobije ovacije i osvoji zasluženo prvo mesto.

– Što se izbora pesme na takmičenju tiče, odabrala sam jednu staru makedonsku pesmu, publici uglavnom nepoznatu, Mnogu merak imam, koja mi je dugo vremena bila veliki izazov. Samim tim što sam je intrepretirala na takmičenju i sa njom pobedila, smatram da sam lestvicu sopstvenih mogućnosti pomerila za jedan stupanj više.

Što se planova za budućnost tiče, Nikolina kaže da se nada i veruje da će rezultati takmičenja odjeknuti u javnosti i među ljudima do čijeg joj je mišljenja zaista stalo.

– Sa tim u vezi, volela bih da mi ova nagrada otvori put ka dugoočekivanom autorskom radu i ulasku u studio. To su dve najbitnije stavke u mom radu, kojima želim da se posvetim u narednom periodu.

Nikolina se nada da će u budućem radu nastaviti do sada uspešnu misiju očuvanja kulturnog nasleđa, radeći ono što najbolje zna.

– S obzirom na činjenicu da su takmičenje podržale renomirane institucije u zemlji, i da su članovi žirija bili naši najbolji predstavnici i zaštitnici kulturne baštine, verujem u njihovu odluku i zahvalna sam što su u meni videli nekoga ko bi se mogao prepoznati kao čuvar kulturnog nasleđa. Misija je braniti, zaštititi, očuvati kulturno nasleđe zemlje koja je kroz desetine hiljada pesama opevala svoju burnu prošlost, hrabrost i jedinstvenost srpskog naroda.

Pogledajte video zapis sa jednog od Nikolininih televizijskih gostovanja:

https://www.youtube.com/watch?v=bVDha65NGy8

PIŠE: Dajana Aleksić

PIŠE: Dajana Aleksić

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Podloga - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (5) - Copy - Copy
Prethodni članak

MISAO DANA

18-Nobel
Naredni članak

Ivu Andriću je uručena „Nobelova nagradaˮ za književnost