АктуелностиДа се не заборавиИнтевјуи

Победница такмичења „Први тонˮ Николина Ковачевић

У Центру за културу и образовање Раковица завршено је музичко такмичење Први тон. Ове године учествовало је много такмичара, такмичили су се солисти, али и певачке групе. Жири у саставу: Биљана Петковић, вокални солиста Радио Београда, Весна Димић, вокални солиста Радио Београда, Снежана Станојевић, Уредник редакције за народну музику Радио Београда 1 и Марија Витас, етномузиколог и медијски радник није имао лаку одлуку.

Од дванаест солиста најбоља је била Николина Ковачевић. Друго место освојила је Катарина Богдановић, а треће Ања Недељков.

Наши читаоци су већ упознати са Николининим радом, с обзиром да је Николина била наш саговорник у рубрици СКАЛА А–Ш.

– Ово је за мене врло битан догађај, а сама награда изузетно значајно признање. Као што сам и у досадашњим изјавама напоменула, бескрајно сам срећна што сам награђена и призната у својој матичној земљи и у свом граду Београду – изјавила је Николина.

Николина је напоменула значај овог такмичења и осврнула се на конкуренцију која је била заступљена ове године.

– Осим што је ово такмичење било државног карактера, а самим тим је конкуренција била велика, мени ово признање значи и због чињенице да сам бављење интерпретацијом традиционалне, етно музике започела у својој седмој години, управо на исти начин како сам је интрепретирала и на такмичењу – акапела. Подсетила сам се својих почетака, првих великих наступа, и неких песама које су знатно утицале на моје опредељење управо ка овом жанру.

Николина је ималa веома специфичан избор нумере, изводила је песму релативно непознату публици, али успела је да добије овације и освоји заслужено прво место.

– Што се избора песме на такмичењу тиче, одабрала сам једну стару македонску песму, публици углавном непознату, Многу мерак имам, која ми је дуго времена била велики изазов. Самим тим што сам је интрепретирала на такмичењу и са њом победила, сматрам да сам лествицу сопствених могућности померила за један ступањ више.

Што се планова за будућност тиче, Николина каже да се нада и верује да ће резултати такмичења одјекнути у јавности и међу људима до чијег јој је мишљења заиста стало.

– Са тим у вези, волела бих да ми ова награда отвори пут ка дугоочекиваном ауторском раду и уласку у студио. То су две најбитније ставке у мом раду, којима желим да се посветим у наредном периоду.

Николина се нада да ће у будућем раду наставити до сада успешну мисију очувања културног наслеђа, радећи оно што најбоље зна.

– С обзиром на чињеницу да су такмичење подржале реномиране институције у земљи, и да су чланови жирија били наши најбољи представници и заштитници културне баштине, верујем у њихову одлуку и захвална сам што су у мени видели некога ко би се могао препознати као чувар културног наслеђа. Мисија је бранити, заштитити, очувати културно наслeђе земље која је кроз десетине хиљада песама опевала своју бурну прошлост, храброст и јединственост српског народа.

Погледајте видео запис са једног од Николининих телевизијских гостовања:

https://www.youtube.com/watch?v=bVDha65NGy8

ПИШЕ: Дајана Алексић

ПИШЕ: Дајана Алексић

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (5) - Copy - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

18-Nobel
Наредни чланак

Иву Андрићу је уручена „Нобелова наградаˮ за књижевност