АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивости

„Пешчана границаˮ Истока и Запада ‒ нова књига Кристијана Екера

Нова књига Кристијана Екера Пешчана граница управо је објављена у издању Архипелага у едицији Знакови.

Пешчана граница је књига путописа, есеја, геополитичких репортажа и прича о непознатим или недовољно познатим крајевима Русије и Централне Азије.

Кристијан Екер је велики путник који годинама предано истражује земље Кавказа, Централне Азије и мало познате крајеве у дубинама Русије. У средишту његових интересовања су „друга Русијаˮ, оличена у Сибиру, Калмикији, Чеченији и области Архангелска, потом Јерменија, Азербејџан, Казахстан и Киргистан.

Из Екерових путовања и истраживања настала је ова узбудљива и откривајућа књига у којој нам писац показује сложену историју и ништа мање сложену стварност ових простора у којима се преламају наслеђе комунизма и уопште историје друге половине XX века и слојеви нових историјских догађаја, елементи старих култура дугог трајања и изазови глобализације нашег времена који, како утврђује Екер, „у суштини, утврђују и појачавајуˮ разлике међу народима.

Са Екером је увек занимљиво путовати, а његови путописи и есеји показују свет који недовољно познајемо и разумемо. Утолико је Пешчана граница несвакидашња књига у којој се представљају „ни Запад, ни Истокˮ, већ увек узбудљива граница светова која може бити место нове историје или плодног сусрета Европе и „ни Запада, ни Истокаˮ.

– Покретач мојих путовања није била само прошлост, него и будућност: свестан сам да у садашњем свету само земље на границама могу да поклоне целом свету нову тачку гледишта како бисмо разумели и дешифровали садашњост и њену сложеност. Ко боље од оних који живе на граници – Киргизи, Узбеци, али и Италијани и Словени из Истре који су присутни у овој књизи – и који су навикнути на Другог, који живе поред оних који су различити од њих, може да нам помогне да се снађемо у свету који постаје све више једно велико, глобализовано село? У њиховим мржњама и сукобима можемо да препознамо наш страх према онима који живе близу нас или долазе код нас да би остали (али не као туристи). У њиховим успешним покушајима да живе једни поред других можемо да видимо будуће глобално друштво које ће заборавити на боју коже и националности и чији чланови ће се препознати као једнаки чланови људске врсте – каже Кристијан Екер поводом књиге Пешчана граница.

Kristijan Eker Peščana granica

Описујући како су из једних његових путовања настајала следећа и како је настала ова књига Екер каже:

– После свог првог путовања у Киргистан 2011. године, удаљио сам се од туристички значајних места и од зграда политике; оставио сам геополитику да бих се посветио „геопоетициˮ: покушао сам да се приближим том Другом који не личи на мене, који прича другачији језик и кога се понекада помало и бојим. Ушао сам у његове/њене пијаце, посетио сам сокаке где он/она живи, понекад су ме прихватили у његове/њене куће, где смо причали и упознали се. Хлеб који смо заједно јели и вино које смо пили говорили су нам да нисмо толико различити, да ипак можемо да комуницирамо, да се нађемо на пола пута, да се некако и дубоко разумемо, иако нас одвајају неколико хиљада километара, религијске и често класне разлике. И кад сусрет није био успешан, кад ме је Други гледао баш као странца, или ја њега, остала је ипак свест да тај Други постоји: несвесно, он/она је ушао у мој хоризонт, а ја у његов/њен. Ниједан контакт није био узалуд. Можда ћемо се поново срести на другим местима и у друга времена, можда ће се наши потомци срести и овај пут ће сусрет бити прави: не само брз и опрезан поглед на улици него састанак уз реч, хлеб и вино. Ова књига је повест (и понекад исповест) ових сусрета, успешних и неуспешних.

Кристијан Екер рођен је у Базелу 1977. године. Докторирао је италијанску књижевност на Универзитету La Sapienza у Риму, а сада ради као доцент за италијански језик на Филозофском факултету у Новом Саду.

Екер је написао бројне чланке о позоришту и геополитици, највише се бавећи земљама у којима се културе срећу, а народи понекад и сукобљавају. Пре Пешчане границе објавио је књигу есеја, репортажа и путописа Ветар са копна.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (3)
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

zivkovic
Наредни чланак

Рођен је писац Зоран Живковић