АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

ПЕРСИДА МИЛЕНКОВИЋ ‒ Шапчанка која је Београду дала све што је имала

Да се њена милост и ктиторство никада не забораве, сви ми морамо добро да упамтимо име Персиде Миленковић, Шапчанке која је Београду дала све што је имала.

У Кнежевини Србији те давне 1857. године у шабачкој чиновничкој породици оца Никодија и мајке Јелке родила се Персида. Неколико година по њеном рођењу, породица се преселила у Београд, јер је Персидин отац радио у Министарству грађевине.

Из првог брака Персида је имала сина Војислава који је умро млад. По други пут се удала са 26 година, за београдског трговца, рентијера и добротвора Ристу Миленковића.

Персида и Риста били су једни од највећих београдских задужбинара

Престоница Србије и те како има за шта да буде захвална овом брачном пару. Персида је три пута уснула исти сан, по ком је требало да подигне цркву на месту где се Сењак спушта у Топчидерски парк. Баш ту је ова велика добротворка подигла женски Манастир Ваведења Пресвете Богородице 1935. године. Током Другог светског рата у овом манастиру боравило је око педесеторо деце.

Заслужна је за подизање Цркве Свете Тројице у Кумодражу, као и основне школе у Улици Краљие Наталије у којој се данас налази Математичка гимназија.

Ова славна ктиторка даровала је и земљиште за изградњу сиротишта за децу у Табановачкој улици, као и две куће и вилу – такође за сироту децу.

Трговачкој Академији оставила је кућу у Добрачиној улици, кућу у Змај Јовиној оставила је Београдском универзитету, а вилу у Румунској поклонила је Црвеном крсту.

Тестамент је написала 1937. године, како се њен добротворни рад не би прекинуо. Навела је све што жели да поклони свом народу, а основала је и Задужбину Персе Р. Миленковићке, од чијих прихода су се студенти слали у иностранство на усавршавање.

317675_zaduzbina-perse-milenkovic_ff

Како је Београд упамтио Персиду?

Кућа Персиде и Ристе Миленковић на углу Кнез Михаилове и Обилићевог венца настрадала је у бомбардовању 6. априла 1941. године.

Персида је преминула 8. фебруара 1943. године у Београду и сахрањена је у Манастиру Ваведење. На њеној сахрани говорили су митрополит скопски Јосиф, министар просвете Велибор Јонић и председник српске владе генерал Милан Недић.

На Сењаку, у близини манастира који је подигла, налази се Улица Персиде Миленковић.

Доказ да је Београд никада неће заборавити. А Београђани?

ИЗВОР: https://www.dnevno.rs/istorija/sve-je-dala-beogradu-a-niko-joj-se-ni-imena-ne-seca-sapcanka-persa-bila-je-najveci-prestonicki-zaduzbinar/

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

500_F_141726985_O0Z33evz4sHLADd04y0FmGc8lClvOxMc
Претходни чланак

У ПОЧЕТКУ БЕШЕ РЕЧ

marko nikolic
Наредни чланак

Рођен је глумац Марко Николић