AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiLjudi

Pavle Josif Šafarik: IME SRBI

[…] Postoje dva važna svedočanstva o proširenosti srpskog imena, koja datiraju iz XI i X veka. Ponajpre, srpsko ime se nalazi u popisu Slovena jednog geografa iz XI veka u Minhenskom rukopisu. Te Srbe u X veku Konstantin Porfirogenit pominje kao Bele, tj. Velike Srbe, iza Turske, kako je on nazivao Mađarsku, u Bojki. Ti Srbi su bili Slobodni Srbi, nasuprot Crnim Srbima u ruskim stepama, koji su bili potčinjeni, imajući kao susede Drevljane, Dregoviće i Kriviće. Iz navedenog je jasno koliko je bilo prošireno ime Srbi. U stvari, ono što je zapisao Konstantin Porfirogenit potvrdio je bavarski geograf, zabeleživši:

„Zemlja Seruina (te Srbljana) je tako velika, da su svi slovenski narodi iz nje potekli.”

Jasno je da je ovaj dokument utoliko značajniji što on potiče od jednog Nemca. Drugo, on se nesumnjivo odnosi na velike srpske zemlje s obe strane Visle, pa od Odre do gornje Volge. Značaj istog svedočanstva je još i u tome što je jasno da ga je geograf primio lično od Srba upravo sa tog prostora. […]

(1857)

Pavle Josif Šafarik

Prevela sa nemačkog: Olga Luković Pjanović

 

Izvor: Šafarik 52000: Pavle Josif Šafarik, „Ime Srbi” [prevela sa nemačkog O. Luković Pjanović], u: SERBIA : srpski narod, srpska zemlja, srpska duhovnost u delima stranih autora : pesme i poeme, pripovetke, romani, drame, putopisi, besede, dnevnici, memoari, eseji, pisma, zapisi [odabrali i priredili: R. Damjanović, N. Tomić i S. Ćosić], Beograd: „Itaka”, str. 122–123.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

cvijanovic
Prethodni članak

Rođen je glumac Zoran Cvijanović

56a763fe-1818-4d4c-9360-540e0a0a0a6c-zivojin-zika-milenkovic
Naredni članak

Rođen je glumac Živojin Milenković