АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиЉуди

Павле Јосиф Шафарик: ИМЕ СРБИ

[…] Постоје два важна сведочанства о проширености српског имена, која датирају из XI и X века. Понајпре, српско име се налази у попису Словена једног географа из XI века у Минхенском рукопису. Те Србе у X веку Константин Порфирогенит помиње као Беле, тј. Велике Србе, иза Турске, како је он називао Мађарску, у Бојки. Ти Срби су били Слободни Срби, насупрот Црним Србима у руским степама, који су били потчињени, имајући као суседе Древљане, Дреговиће и Кривиће. Из наведеног је јасно колико је било проширено име Срби. У ствари, оно што је записао Константин Порфирогенит потврдио је баварски географ, забележивши:

„Земља Серуина (те Србљана) је тако велика, да су сви словенски народи из ње потекли.”

Јасно је да је овај документ утолико значајнији што он потиче од једног Немца. Друго, он се несумњиво односи на велике српске земље с обе стране Висле, па од Одре до горње Волге. Значај истог сведочанства је још и у томе што је јасно да га је географ примио лично од Срба управо са тог простора. […]

(1857)

Павле Јосиф Шафарик

Превела са немачког: Олга Луковић Пјановић

 

Извор: Шафарик 52000: Павле Јосиф Шафарик, „Име Срби” [превела са немачког О. Луковић Пјановић], у: СЕРБИА : српски народ, српска земља, српска духовност у делима страних аутора : песме и поеме, приповетке, романи, драме, путописи, беседе, дневници, мемоари, есеји, писма, записи [одабрали и приредили: Р. Дамјановић, Н. Томић и С. Ћосић], Београд: „Итака”, стр. 122–123.

Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

cvijanovic
Претходни чланак

Рођен је глумац Зоран Цвијановић

56a763fe-1818-4d4c-9360-540e0a0a0a6c-zivojin-zika-milenkovic
Наредни чланак

Рођен је глумац Живојин Миленковић