AktuelnostiDa se ne zaboraviZanimljivostiKuće i zgrade

Pančevo – to je kad se vratiš, u svoje srce jednog dana

OŠ Jovan Jovanović Zmaj

Jovan Jovanović Zmaj

U Zmajevoj ulici krajem XIX i početkom XX veka podignute su mnoge znamenite građevine. Najimpresivnija po veličini i izgledu bila je Muška građanska škola, kasnije Trgovačka akademija, a danas Osnovna škola Jovan Jovanović Zmaj.

Zakova kuća

Zakova kuća

Na nekada Malom trgu, danas Trg slobode, na malom prostoru nekoliko je izuzetno vrednih građevina s početka XIX veka.

Zakova kuća građena je u eklektičkom stilu sa karakterističnim kubetom na uglu. Ime je dobila po vlasniku dr Milanu Zaku, plemićkog porekla i jednom od najuglednijih Pančevaca toga doba. Dvadesetih godina XX veka bio je na dužnosti gradonačelnika Pančeva.

Trubač

Trubač

Bogati trgovac žitom Laraz Dragićević četrdesetih godina XIX veka podigao je velelepnu kuću koja je pored ostalog imala i pozorišnu salu, veliku dvoranu za ples sva u kristalnim ogledalima, kazino i kafanu sa prenoćištem koja se zvala Kod Trubača.

Popularni Trubač dobio je ime po pesmi Stevana Kaćanskog Hej trubaču, s bojne Drine…

Grnčarska kuća

Graničarska kuća

Na uglu ulica Vojvode Radomira Putniak i Žarka Zrenjanina 1792. g. podignuta je Graničarska kuća. Ovo vredno zdanje rađeno je u baroknom stilu i služilo je prvobitno za smeštaj nemačkih oficira. Zdanje je kroz vreme često menjalo svoju namenu.

Kuća Aleksića

Polovinom XIX veka podignuta je zgrada na samom uglu ulica Korzo i Vojvode Radomira Putnika, Pančevcima pozanta kao Kuća Aleksića. U ovo vredno zdanje, koje je imalo salone, često su na „čašicu razgovoraˮ svraćali poznati književnici i umetnici poput Miloša Crnjanskog, Petra Lubarde, Marka Murata.

Privredna banka – Poštanska štedionica

Privredna banka – Poštanska štedionica

U Pančevu je tokom XIX veka podignuto više banaka i štedionica. Među onima koje su uspele da opstanu je Pučka banka osnovana 1869. godine. Zbog širenja poslova 1903. godine je na Malom trgu (Trg Slobode) podiže velepno zdanje u stilu secesije. Banka je danas u istoj zgradi i uspešno posluje do nedavno pod imenom Privredna banka Pančevo, a od nedavno u njoj je Poštanska štedionica.

Zgrada socijalnog

Zgrada socijalnog

Na uglu ulica Vojvode Radomira Putnika i Mite Topalovića postoji, nekada veoma impresivno, zdanje, Pančevcima poznato kao Zgrada socijalnog. Mnogi Pančevci toga vremena divili su se beloj građevini, koju je podigao štampar Karlo Vitigšlager.

Elektrotehnička škola Nikola Tesla

Elektrotehnička škola Nikola Tesla

Zgrada Državne ženske građanske škole podignuta je 1905. godine i nalazi se na uglu ulica dr Svetislava Kasapinovića i Maksima Gorkog. Škola je više puta menjala namenu. U oba svetska rata bila je kasarna dok se u njoj danas nalazi Elektrotehnička škola Nikola Tesla.

Pančevačka gimnazija

Pančevačka gimnazija

Pančevačka gimnazija spada u red najuglednijih obrazovnih ustanova u Banatu. Počela je sa radom 1863. g. kao Viša realna škola. Njeni đaci bili su čuveni naučnik Mihajlo Pupin i jedan od najvećih srpskih slikara Uroš Predić. Na mestu stare zgrade osamdesetih godina 19. veka podignuta je nova, a Viša realna škola 1881. godine i zvanično je promenila ime u Realnu gimnaziju. Današnja gimnazija nosi ime po svom đaku – Uroš Predić.

 

https://www.youtube.com/watch?v=XjK7hDL-yNw

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Deca sa vitezovima na Kalemegdanu
Prethodni članak

Srpska deca iz Hrvatske u poseti Beogradu 18–22. avgusta

dorde ilic
Naredni članak

Umro je slikar i profesor Đorđe Ilić