АктуелностиДа се не заборавиЗанимљивостиКуће и зграде

Панчево – то је кад се вратиш, у своје срце једног дана

ОШ Јован Јовановић Змај

ОШ Јован Јовановић Змај

У Змајевој улици крајем XIX и почетком XX века подигнуте су многе знамените грађевине. Најимпресивнија по величини и изгледу била је Мушка грађанска школа, касније Трговачка академија, а данас Основна школа Јован Јовановић Змај.

Закова кућа

Закова кућа

На некада Малом тргу, данас Трг слободе, на малом простору неколико је изузетно вредних грађевина с почетка XIX века.

Закова кућа грађена је у еклектичком стилу са карактеристичним кубетом на углу. Име је добила по власнику др Милану Заку, племићког порекла и једном од најугледнијих Панчеваца тога доба. Двадесетих година XX века био је на дужности градоначелника Панчевa.

Трубач

Трубач

Богати трговац житом Лараз Драгићевић четрдесетих година XIX века подигао је велелепну кућу која је поред осталог имала и позоришну салу, велику дворану за плес сва у кристалним огледалима, казино и кафану са преноћиштем која се звала Код Трубача.

Популарни Трубач добио је име по песми Стевана Каћанског Хеј трубачу, с бојне Дрине…

Грнчарска кућа

Граничарска кућа

На углу улица Војводе Радомира Путниак и Жарка Зрењанина 1792. г. подигнута је Граничарска кућа. Ово вредно здање рађено је у барокном стилу и служило је првобитно за смештај немачких официра. Здање је кроз време често мењало своју намену.

Кућа Алексића

Половином XIX века подигнута је зграда на самом углу улица Корзо и Војводе Радомира Путника, Панчевцима позанта као Кућа Алексића. У ово вредно здање, које је имало салоне, често су на „чашицу разговораˮ свраћали познати књижевници и уметници попут Милоша Црњанског, Петра Лубарде, Марка Мурата.

Привредна банка – Поштанска штедионица

Привредна банка – Поштанска штедионица

У Панчеву је током XIX века подигнуто више банака и штедионица. Mеђу онима које су успеле да опстану је Пучка банка основана 1869. године. Због ширења послова 1903. године је на Малом тргу (Трг Слободе) подиже велепно здање у стилу сецесије. Банка је данас у истој згради и успешно послује до недавно под именом Привредна банка Панчево, а од недавно у њој је Поштанска штедионица.

Зграда социјалног

Зграда социјалног

На углу улица Војводе Радомира Путника и Мите Топаловића постоји, некада веома импресивно, здање, Панчевцима познато као Зграда социјалног. Многи Панчевци тога времена дивили су се белој грађевини, коју је подигао штампар Карло Витигшлагер.

Електротехничка школа Никола Тесла

Електротехничка школа Никола Тесла

Зграда Државне женске грађанске школе подигнута је 1905. године и налази се на углу улица др Светислава Касапиновића и Максима Горког. Школа је више пута мењала намену. У оба светска рата била је касарна док се у њој данас налази Електротехничка школа Никола Тесла.

Панчевачка гимназија

Панчевачка гимназија

Панчевачка гимназија спада у ред најугледнијих образовних установа у Банату. Почела је са радом 1863. г. као Виша реална школа. Њени ђаци били су чувени научник Михајло Пупин и један од највећих српских сликара Урош Предић. На месту старе зграде осамдесетих година 19. века подигнута је нова, а Виша реална школа 1881. године и званично је променила име у Реалну гимназију. Данашња гимназија носи име по свом ђаку – Урош Предић.

 

Print Friendly, PDF & Email
Sanja Vukovic

Sanja Vukovic

Деца са витезовима на Калемегдану
Претходни чланак

Српска деца из Хрватске у посети Београду 18–22. августа

dorde ilic
Наредни чланак

Умро је сликар и професор Ђорђе Илић