Насловна страна књиге

Рођендан глумице Радмиле Савићевић

На данашњи дан, 8. фебруара 1926. године у Крушевцу је рођена глумица Радмила Савићевић. Поносно и са великим пијететом, данас, на дан рођења величанствене глумице која је била и остала симбол српског народа, фондација Српски легат вам представља прву књигу из своје едиције „Траговима великана“ – Радмила Савићевић – Прва


Српски Легат 0
Sl3_Konak_knezaM

Топчидер

Подручје Топчидера и Кошутњака је најпошумљенији део Београда који се рапидно ширио и градио у периоду између два светска рата. Међутим историја овог подручја је много старија. Топчидер је смештен у долини Топчидерске реке, гребена Авалских побрђа, реке Саве, Бањичког виса, насеља Дедиње, Бановог и Петловог брда. У периоду турске


Српски Легат 0
Сабор Светог Јована Крститеља - Јовањдан

Срећан Јовaњдан свима који славе

Стасавши у Јорданској пустињи, телесно и духовно, свети Јован је, у тридесетој години, по вољи Божјој, почео своју пророчку и проповедничу делатност. Веома брзо око њега се окупио велики број ученика које је он учио посту и молитви. Из дана у дан окупљало се око њега мноштво народа. Док он


Српски Легат 0
Изложба Нај@Зајечар у Сомбору испред зграде Жупаније

Отворена је изложба Нај@Зајечар у Сомбору

У Сомбору је у петак, 15. 1. 2016. године, испред зграде Жупаније, поставњена изложба Нај@Зајечар у склопу пројекта Нај@Србија. Сомборци и гости Сомбора моћи ће да уживају у изложби до 17. 2. 2016. године, када ће на дан града Сомбора бити презентована изложба Нај@Сомбор.


Српски Легат 0
Srpska NG

Српска православна нова година

Српска нова година раније се више дочекивала у сопственом дому. Обично се припремала свечарска трпеза. На трпезу би се износило оно што је у јесен за зиму било спремљено – пршута, сланина, кавурма, чварци, шваргла, кобасице, кајмак , млади купус, стругана ротква и ајвар. Главно јело било је печено прасе.


Српски Легат 0

Гостовање на телевизији Б92 у емисији „Булевар“

Још једно прелепо гостовање пред Нову годину на телевизији Б92 28.12.2015.  


Српски Легат 0

Гостовање Српског легата поводом књига за децу о традицији и српским научницима

Прођоше празници, а нешто пред Нову годину било је и наше гостовање у Гранд Магазину, код изузетне Иване Ђорђевић. Сазнајте о чему смо причали…Како пренети данас деци традицију, Српски научници у слици и речи које илуструју наши најбољи илустратори, да ли се култура плаши медија, колико су Пупин и Тесла


Српски Легат 0
Рождество Христово - Божић

Мир Божији, Христос се роди! – Божић, празник рођења Исуса Христа

Овај дан сматра се једним од два највећа хришћанска, православна и народна празника. Најважнији божићни симболи у народној традицији јесу: чесница, положајник и печеница. Празник почиње поздравом: Христос се роди!, и одговором: Ваистину се роди! Чесница је обредни хлеб који се меси само за Божић. У појединим крајевима чесница се


Српски Легат 0
cicvara 2

ЦИЦВАРА

Цицвара је старо српско јело које се обавезно спрема за Божић и служи пред доручак, где се укућани огледају над шерпом на кајмаку и маслу које плута по цицвари. Припрема од жутог или белог кокурузног брашна, а може се припремати и у комбинацији са белим пшеничним или интегралним брашном. Осим


Српски Легат 1
PAPULA 1

СТАРИ РЕЦЕПТИ: ШУМАДИЈСКА  ПАПУЛА

Пасуљ је у Србију стигао у седамнаестом веку и заузео почасно место на српској трпези. Богатством витамина, минерала, протеина, амино киселина и угљених хидрата сврстава ову махунарку у намирнице са високом нутритивном вредношћу (100 грама овог поврћа садржи од 250 до 260 калорија). Један од старинских начина припреме пасуља је


Српски Легат 0
ПОДЕЛИТЕ

Home