Naslovna strana knjige

Rođendan glumice Radmile Savićević

Na današnji dan, 8. februara 1926. godine u Kruševcu je rođena glumica Radmila Savićević. Ponosno i sa velikim pijetetom, danas, na dan rođenja veličanstvene glumice koja je bila i ostala simbol srpskog naroda, fondacija Srpski legat vam predstavlja prvu knjigu iz svoje edicije „Tragovima velikana“ – Radmila Savićević – Prva


Srpski Legat 0
Sl3_Konak_knezaM

Topčider

Područje Topčidera i Košutnjaka je najpošumljeniji deo Beograda koji se rapidno širio i gradio u periodu između dva svetska rata. Međutim istorija ovog područja je mnogo starija. Topčider je smešten u dolini Topčiderske reke, grebena Avalskih pobrđa, reke Save, Banjičkog visa, naselja Dedinje, Banovog i Petlovog brda. U periodu turske


Srpski Legat 0
Sabor Svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan

Srećan Jovanjdan svima koji slave

Stasavši u Jordanskoj pustinji, telesno i duhovno, sveti Jovan je, u tridesetoj godini, po volji Božjoj, počeo svoju proročku i propovedniču delatnost. Veoma brzo oko njega se okupio veliki broj učenika koje je on učio postu i molitvi. Iz dana u dan okupljalo se oko njega mnoštvo naroda. Dok on


Srpski Legat 0
Izložba Naj@Zaječar u Somboru ispred zgrade Županije

Otvorena je izložba Naj@Zaječar u Somboru

U Somboru je u petak, 15. 1. 2016. godine, ispred zgrade Županije, postavnjena izložba Naj@Zaječar u sklopu projekta Naj@Srbija. Somborci i gosti Sombora moći će da uživaju u izložbi do 17. 2. 2016. godine, kada će na dan grada Sombora biti prezentovana izložba Naj@Sombor.


Srpski Legat 0
Srpska NG

Srpska pravoslavna nova godina

Srpska nova godina ranije se više dočekivala u sopstvenom domu. Obično se pripremala svečarska trpeza. Na trpezu bi se iznosilo ono što je u jesen za zimu bilo spremljeno – pršuta, slanina, kavurma, čvarci, švargla, kobasice, kajmak , mladi kupus, strugana rotkva i ajvar. Glavno jelo bilo je pečeno prase.


Srpski Legat 0

Gostovanje na televiziji B92 u emisiji „Bulevar“

Još jedno prelepo gostovanje pred Novu godinu na televiziji B92 28.12.2015.  


Srpski Legat 0

Gostovanje Srpskog legata povodom knjiga za decu o tradiciji i srpskim naučnicima

Prođoše praznici, a nešto pred Novu godinu bilo je i naše gostovanje u Grand Magazinu, kod izuzetne Ivane Đorđević. Saznajte o čemu smo pričali…Kako preneti danas deci tradiciju, Srpski naučnici u slici i reči koje ilustruju naši najbolji ilustratori, da li se kultura plaši medija, koliko su Pupin i Tesla


Srpski Legat 0
df52f586-87fe-4150-9589-b2aad3285b6a

BOŽIĆ: Mir Božiji, Hristos se rodi!

Ovaj dan smatra se jednim od dva najveća hrišćanska, pravoslavna i narodna praznika. Najvažniji božićni simboli u narodnoj tradiciji jesu: česnica, položajnik i pečenica. Praznik počinje pozdravom: Hristos se rodi i odgovorom Vaistinu se rodi. Česnica je obredni hleb koji se mesi samo za Božić. U pojedinim krajevima česnica se


Srpski Legat 0
cicvara 2

CICVARA

Cicvara je staro srpsko jelo koje se obavezno sprema za Božić i služi pred doručak, gde se ukućani ogledaju nad šerpom na kajmaku i maslu koje pluta po cicvari. Priprema od žutog ili belog kokuruznog brašna, a može se pripremati i u kombinaciji sa belim pšeničnim ili integralnim brašnom. Osim


Srpski Legat 1
PAPULA 1

STARI RECEPTI: ŠUMADIJSKA  PAPULA

Pasulj je u Srbiju stigao u sedamnaestom veku i zauzeo počasno mesto na srpskoj trpezi. Bogatstvom vitamina, minerala, proteina, amino kiselina i ugljenih hidrata svrstava ovu mahunarku u namirnice sa visokom nutritivnom vrednošću (100 grama ovog povrća sadrži od 250 do 260 kalorija). Jedan od starinskih načina pripreme pasulja je


Srpski Legat 0
PODELITE

Home