AktuelnostiInstitucijeNa današnji dan

Otvoreno je Narodno pozorište „Toša Jovanovićˮ u Zrenjaninu

Na današnji dan, 15. oktobra 1946. godine otvoreno je Narodno pozorište Toša Jovanović u Zrenjaninu.

Istorijat pozorišne umetnosti u ovom gradu vuče korene iz XVIII veka i u vezi je sa učiteljem Jelisejićem i njegovom diletantskom đačkom glumačkom trupom.

Pozorišna zgrada je podignuta tridesetih godina XIX veka, što ovaj teatar čini najstarijim pozorištem u zemlji sa očuvanom baroknom salom.

Predstave su u početku bile izvođene na nemačkom i mađarskom jeziku, a kasnije i na srpskom. Prvih stotinak godina svog postojanja, ono nije imalo profesionalnu trupu, već su u njemu gostovala druga pozorišta i glumačke trupe.

Ono je tek posle Drugog svetskog rata dobilo sopstveni ansambl i ime po čuvenom glumcu Toši Jovanoviću, rodom iz Bečkereka.

Godine 1956. je osnovan i lutkarski teatar, koji se smatra jednim od najboljih u našoj zemlji. Tokom svog dugog postojanja, u Narodnom pozorištu Toša Jovanović je odigrano malo manje od pet stotina dramskih i više od tri stotine lutkarskih premijera, a učestvovalo je i na brojnim domaćim i stranim festivalima i dobilo mnoge nagrade i priznanja.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1903. godine osnovan je Muzej grada Beograda;
1929. godine rođen je književnik i akademik Milorad Pavić;
1934. godine rođena je primabalerina i koreograf Dušanka Sifnios;
1941. godine počela su nacistička streljanja u Kraljevu;
1960. godine rođen je glumac Slavko Štimac;
1983. godine umro je slikar i profesor Mihajlo Petrov;
1989. godine preminuo je srpski književnik i dopisni član SANU, Danilo Kiš.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Podloga - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (2) - Copy
Prethodni članak

MISAO DANA

C
Naredni članak

Počele su da izlaze „Večernje novostiˮ