АктуелностиИнституцијеНа данашњи дан

Отворено је Народно позориште „Тоша Јовановићˮ у Зрењанину

На данашњи дан, 15. октобра 1946. године отворено је Народно позориште Тоша Јовановић у Зрењанину.

Историјат позоришне уметности у овом граду вуче корене из XVIII века и у вези је са учитељем Јелисејићем и његовом дилетантском ђачком глумачком трупом.

Позоришна зграда је подигнута тридесетих година XIX века, што овај театар чини најстаријим позориштем у земљи са очуваном барокном салом.

Представе су у почетку биле извођене на немачком и мађарском језику, а касније и на српском. Првих стотинак година свог постојања, оно није имало професионалну трупу, већ су у њему гостовала друга позоришта и глумачке трупе.

Оно је тек после Другог светског рата добило сопствени ансамбл и име по чувеном глумцу Тоши Јовановићу, родом из Бечкерека.

Године 1956. је основан и луткарски театар, који се сматра једним од најбољих у нашој земљи. Током свог дугог постојања, у Народном позоришту Тоша Јовановић је одиграно мало мање од пет стотина драмских и више од три стотине луткарских премијера, а учествовало је и на бројним домаћим и страним фестивалима и добило многе награде и признања.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1903. године основан је Музеј града Београда;
1929. године рођен је књижевник и академик Милорад Павић;
1934. године рођена је примабалерина и кореограф Душанка Сифниос;
1941. године почела су нацистичка стрељања у Краљеву;
1960. године рођен је глумац Славко Штимац;
1983. године умро је сликар и професор Михајло Петров;
1989. године преминуо је српски књижевник и дописни члан САНУ, Данило Киш.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Подлога - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy (2) - Copy
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

C
Наредни чланак

Почеле су да излазе „Вечерње новостиˮ