АктуелностиНа данашњи дан

Отворена је прва дискотека у Београду

На данашњи дан, 24. априла 1967. године, отворена је прва дискотека у Београду, на Балкану, или како је неко рекао „прва дискотека од Трста до Владивостока”.

Налазила се у тадашњној улици Лоле Рибара, данашњој Светогорској, одмах до Атељеа 212, у подруму куће Јеврема Грујића, здању које је шест година пре тога постало први заштићени споменик новооснованог Завода за заштиту споменика културе Београда.

Отварању су присуствовале многе познате личности и уметници, међу којима су били Мира Траиловић, Јован Ћирилов, Душан Матић, Иван Табаковић и други, а домаћин је био Лазар Шећеровић, чукунук човека у чијој кући се све дешавало.

Било је то време када су и по Европи тек почеле да се отварају дискотеке, а с обзиром да је ова била једина у Београду и шире, није имала званичан назив, мада се о њој најчешће говорило као о оној Код Лазе Шећера.

Радила је сваког дана од 18.30 до 1 сат после поноћи, а диск-џокеј је пуштао музику Битлса, Стонса, Арете Френклин, Отиса Рединга и других тада актуелних бендова и музичара.

Поред безброј домаћих, кроз ову дискотеку су прошле и многе светске „звезде”, као што су Пако Рабан, Омар Шариф, Кетрин Денев, Џуди Денч, Ален Делон и други који су тих година снимали или посећивали Београд, град који је по Бумбаровим речима тада „претио да постане центар света”.

Ипак, с обзиром да су многи дизали глас против њеног постојања и рада, она је већ следеће године, након заседања Врховног савета одбране СФРЈ и закључка да „квари напредну социјалистичку омладину”, затворена.

Но, последњих година ова дискотека у оквиру Дома Јеврема Грујића отвара своја врата посетиоцима, учествујући у манифестацији Ноћ музеја.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1908. године умро је правник и професор Валтазар Богишић;
1913. године изведена је прва целовечерња опера у београдском Народном позоришту;
1932. године рођен је архитекта и сликар Леонид Шејка;
1975. године рођен је ватерполиста и тренер Дејан Савић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

250px-Dusan_Batakovic
Претходни чланак

Рођен је историчар и дипломата Душан Батаковић

Marko_-_Mina
Наредни чланак

МАРКО КРАЉЕВИЋ: Јунаштву се учио од паса и деце