AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Otvoren je Železnički muzej u Beogradu

Na današnji dan, 30. aprila 1953. godine, pod nazivom „Kroz istoriju Jugoslovenskih železnica“, otvorena je prva stalna postavka Železničog muzeja u Beogradu, mada je sam Muzej osnovan 1. februara tri godine ranije. Impozantna zgrada u kojoj je smešten nalazi se na uglu Hajduk-Veljkovog venca i Nemanjine ulice, i izgrađena je pre osamdeset pet godina u neoklasicističkom stilu, prema projektu arhitekte Svetozara Jovanovića, i prvobitno je bila namenjena Ministarstvu saobraćaja Kraljevine Jugoslavije. Muzej poseduje više od 40 000 predmeta grupisanih u četiri osnovne zbirke (tehnička, istorijska, umetnička i zbirka primenjenih umetnosti), a osim stalne postavke u njemu se nalaze i izložbena galerija, biblioteka i arhiv koji čuva oko 150 dužnih metara istorijske tehničke dokumentacije, nekoliko hiljada originalnih fotografija, negativa i zbirki geografskih mapa i plakata.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1945. godine oslobođen je koncentracioni logor Jasenovac;
2007. godine umrla je Jara Ribnikar, rođenaHajek, književnica, publicista, prevodilac, učesnica Narodnooslobodilačke borbe i predsednik Udruženja književnika Srbije.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

skz
Prethodni članak

Osnovana je Srpska književna zadruga

Zdanje_Preparandije_u_o_yokkl7
Naredni članak

Osnovana je prva srpska učiteljska škola