АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Отворен је Железнички музеј у Београду

На данашњи дан, 30. априла 1953. године, под називом „Кроз историју Југословенских железница“, отворена је прва стална поставка Железничог музеја у Београду, мада је сам Музеј основан 1. фебруара три године раније. Импозантна зграда у којој је смештен налази се на углу Хајдук-Вељковог венца и Немањине улице, и изграђена је пре осамдесет пет година у неокласицистичком стилу, према пројекту архитекте Светозара Јовановића, и првобитно је била намењена Министарству саобраћаја Краљевине Југославије. Музеј поседује више од 40 000 предмета груписаних у четири основне збирке (техничка, историјска, уметничка и збирка примењених уметности), а осим сталне поставке у њему се налазе и изложбена галерија, библиотека и архив који чува око 150 дужних метара историјске техничке документације, неколико хиљада оригиналних фотографија, негатива и збирки географских мапа и плаката.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1945. године ослобођен је концентрациони логор Јасеновац;
2007. године умрла је Јара Рибникар, рођенаХајек, књижевница, публициста, преводилац, учесница Народноослободилачке борбе и председник Удружења књижевника Србије.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

skz
Претходни чланак

Основана је Српска књижевна задруга

Zdanje_Preparandije_u_o_yokkl7
Наредни чланак

Основана је прва српска учитељска школа