AktuelnostiNa današnji dan

Otvoren je Železnički muzej u Beogradu

Na današnji dan, 30. aprila 1953. godine, pod nazivom Kroz istoriju Jugoslovenskih železnica, otvorena je prva stalna postavka Železničog muzeja u Beogradu, mada je samMuzej osnovan 1. februara tri godine ranije.

Impozantna zgrada u kojoj je smešten se nalazi na uglu Hajduk-Veljkovog venca i Nemanjine ulice, a izgrađena je pre osamdeset pet godina u neoklasicističkom stilu, prema projektu arhitekte Svetozara Jovanovića, i prvobitno je bila namenjena Ministarstvu saobraćaja Kraljevine Jugoslavije.

Muzej poseduje više od 40.000 predmeta grupisanih u četiri osnovne zbirke (tehnička, istorijska, umetnička i zbirka primenjenih umetnosti), a osim stalne postavke u njemu se nalaze i izložbena galerija, biblioteka i arhiv koji čuva oko 150 dužnih metara istorijske tehničke dokumentacije, nekoliko hiljada originalnih fotografija, negativa i zbirki geografskih mapa i plakata.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1945. godine oslobođen je logor Jasenovac;
2007. godine umrla je književnica Jara Ribnikar.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

luka lazarevic
Prethodni članak

Umro je pop i vojvoda Luka Lazarević

Srpski_Regruti_1901
Naredni članak

Šajkača nas održala