АктуелностиНа данашњи дан

Отворен је Железнички музеј у Београду

На данашњи дан, 30. априла 1953. године, под називом Кроз историју Југословенских железница, отворена је прва стална поставка Железничог музеја у Београду, мада је самМузеј основан 1. фебруара три године раније.

Импозантна зграда у којој је смештен се налази на углу Хајдук-Вељковог венца и Немањине улице, a изграђена је пре осамдесет пет година у неокласицистичком стилу, према пројекту архитекте Светозара Јовановића, и првобитно је била намењена Министарству саобраћаја Краљевине Југославије.

Музеј поседује више од 40.000 предмета груписаних у четири основне збирке (техничка, историјска, уметничка и збирка примењених уметности), а осим сталне поставке у њему се налазе и изложбена галерија, библиотека и архив који чува око 150 дужних метара историјске техничке документације, неколико хиљада оригиналних фотографија, негатива и збирки географских мапа и плаката.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1945. године ослобођен је логор Јасеновац;
2007. године умрла је књижевница Јара Рибникар.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

luka lazarevic
Претходни чланак

Умро је поп и војвода Лука Лазаревић

Српски_Регрути_1901
Наредни чланак

Шајкача нас одржала