AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Otvoren je surčinski aerodrom

Na današnji dan, 28. aprila 1962. godine svečano je otvoren novi aerodrom u Surčinu, danas Aerodrom „Nikola Tesla“. Pre toga, od 1927. godine Međunarodno vazdušno pristanište „Beograd“ nalazilo se na livadi koja se zvala Dojno polje, između Bežanijske kose i leve obale Save, oko dva kilometra južno od Zemuna, i sa njega su poletali i na njega sletali i avioni prve domaće avio-kompanije „Aeroput“. Aerodrom je raspolagao sa četiri travnate poletno-sletne staze, 1931. godine izgrađena je moderna pristanišna zgrada, a 1936. ugrađena je i oprema za sletanje pri slaboj vidljivosti. Tokom Drugog svetskog rata aerodrom su koristili Nemci, te su ga oni i porušili 1944. godine, prilikom povlačenja iz Beograda, a za lokaciju novog međunarodnog aerodroma izabran je prostor u blizini Surčina, osamnaest kilometara zapadno od Beograda. Novi aerodrom pod imenom „Beograd“, koji je bio moderno opremljen, sa tri kilometra dugačkom i šezdeset metara širokom pistom, pristanišnom zgradom izgrađenom u mermeru, aluminijumu, staklu i keramici, sa krovom čije su se strane spuštale ka sredini hola gde se nalazila fontana sa pokretnim zidovima od stakla, svečano je tada otvorio Josip Broz. Aerodrom je kasnije proširivan i dograđivan, a pre desetak godina i zvanično je dobio današnje ime.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1899. godine rođen je književnik, književni kritičar i istoričar Miloš Savković;
1918. godine, u zatvoru u Terezinu je usled loših zatvorskih uslova, mučenja i tuberkuloze umro Gavrilo Princip, član tajne organizacije „Mlada Bosna“ i atentator na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda;
1930. godine umro je general i vojni ministar Mihailo Živković Gvozdeni.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

kirilo-savic-1
Prethodni članak

Umro je inženjer, profesor i akademik Kirilo Savić

skz
Naredni članak

Osnovana je Srpska književna zadruga