АктуелностиДогађајиНа данашњи дан

Отворен је сурчински аеродром

На данашњи дан, 28. априла 1962. године свечано је отворен нови аеродром у Сурчину, данас Аеродром „Никола Тесла“. Пре тога, од 1927. године Међународно ваздушно пристаниште „Београд“ налазило се на ливади која се звала Дојно поље, између Бежанијске косе и леве обале Саве, око два километра јужно од Земуна, и са њега су полетали и на њега слетали и авиони прве домаће авио-компаније „Аеропут“. Аеродром је располагао са четири травнате полетно-слетне стазе, 1931. године изграђена је модерна пристанишна зграда, а 1936. уграђена је и опрема за слетање при слабој видљивости. Током Другог светског рата аеродром су користили Немци, те су га они и порушили 1944. године, приликом повлачења из Београда, а за локацију новог међународног аеродрома изабран је простор у близини Сурчина, осамнаест километара западно од Београда. Нови аеродром под именом „Београд“, који је био модерно опремљен, са три километра дугачком и шездесет метара широком пистом, пристанишном зградом изграђеном у мермеру, алуминијуму, стаклу и керамици, са кровом чије су се стране спуштале ка средини хола где се налазила фонтана са покретним зидовима од стакла, свечано је тада отворио Јосип Броз. Аеродром је касније прошириван и дограђиван, а пре десетак година и званично је добио данашње име.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1899. године рођен је књижевник, књижевни критичар и историчар Милош Савковић;
1918. године, у затвору у Терезину је услед лоших затворских услова, мучења и туберкулозе умро Гаврило Принцип, члан тајне организације „Млада Босна“ и атентатор на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда;
1930. године умро је генерал и војни министар Михаило Живковић Гвоздени.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

kirilo-savic-1
Претходни чланак

Умро је инжењер, професор и академик Кирило Савић

skz
Наредни чланак

Основана је Српска књижевна задруга