АктуелностиНа данашњи дан

Отворен је стадион „Карађорђе” у Новом Саду

На данашњи дан, 28. јуна 1924. године у Новом Саду је свечано отворен фудбалски стадион Карађорђе.

У његовој изградњи су учествовали новосадски клубови ФК Војводина из ФК Јуда Макаби, пројектант је био тадашњи председник Војводине, инжењер Давид Поповић, а подигнут је на месту на коме се од 1888. године налазио бициклистички велодром.

Средства су поред донација симпатизера оба клуба, прикупљана и приходима од гостовања америчких оперетских група, а пошто се тада обележавало 120 година од Првог српског устанка, стадион је добио име по његовом вођи.

До данас је више пута реновиран и прошириван, а од Другог светског рата није носио своје оригинално име, већ се звао Градски, да би му 2007. био враћен првобитни назив.

Стадион Карађорђе, на ком своје утакмице као домаћин игра ФК Војводина, након последње реконструкције из ове деценије има капацитет око 15.000 места.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1389. године, на Видовдан, одиграла се битка на Косову;
1881. године на Видовдан, потписана је Тајна конвенција између Кнежевине Србије и Аустроугарске монархије. Тим документом Србија је постала зависна од Аустрије, али је од ње добила међународно признање да постане краљевина;
1914. године догодио се атентат у Сарајеву;
1919. године потписан је Версајски споразум између Немачке и савезника, којим је формално завршен Први светски рат;
1921. године усвојен je Видовдански устав, којим је Краљевина СХС проглашена уставном, парламентарном и наследном монархијом с династијом Карађорђевић;
1921. године рођен је молекуларни биолог и академик Душан Каназир;
1931. године рођен је теоретичар књижевности и академик Светозар Петровић;
1938. године откривен је споменик Незнаном јунаку на Авали;
1948. године објављена је резолуција Информбироа о стању у КПЈ, којом су југословенски комунисти осуђени као отпадници од јединственог и интернационалног социјалистичког фронта;
1960. године основан је Универзитет у Новом Саду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

202
Претходни чланак

Почело је емитовање радио програма „Београд 202”

Ducic
Наредни чланак

ЈОВАН ДУЧИЋ: САМО СМРТ ОТИМА ПЕСНИКУ ЊЕГОВО ПЕРО