AktuelnostiDogađajiNa današnji dan

Otvoren je „Stadion FK Crvena zvezda“

Na današnji dan, 1. septembra 1963. godine, utakmicom između prvotimaca „Crvene zvezde“ i „Rijeke“, zvanično je otvoren „Stadion FK Crvena zvezda“, iako su se pre toga tu susreli „Zvezdini“ pioniri i pioniri zemunskog „Jedinstva“. Stadion je podignut na mestu gde se od 1927. godine nalazio Stadion FK „Jugoslavije“ na kom je „Zvezda“ igrala svoje utakmice, a poslednja je odigrana krajem 1959. godine protiv „Novog Sada“. Postoje kazivanja po kojima su važan činilac u konačnoj odluci o izgradnji novog stadiona bili porazi „Crvene zvezde“  u polufinalu i četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona sa po jednim golom razlike, protiv „Fiorentine“ 1957. i „Mančester junajteda“ sledeće godine, kada su svoje utakmice kao domaćini, zbog zastarelosti svog stadiona, „crveno-beli“ morali da igraju na stadionu JNA. U svakom slučaju, novi stadion je, sa još nedovršenim tribinama, bio otvoren 1963. godine, a utakmicu na kojoj je „Zvezda“ pobedila „Rijeku“ sa 2:1 posmatralo je više od 50 000 ljudi. Prvi zvanični gol dao je Riječanin Vukoja, a za „Zvezdu“ je prvi strelac bio Dušan Maravić. Smatra se da je najviše gledalaca bilo 1975. godine, na utakmici polufinala Kupa pobednika kupova, protiv mađarskog „Ferencvaroša“, kada je zvanično bilo prisutno malo više od 96 000 posmatrača, iako je po nezvaničnim procenama tom meču prisustvovalo svih 110 000 ljudi, koliki je tada bio kapacitet. Na njemu je do sada, pored mnogih „Zvezdinih“ i reprezentativnih utakmica, odigrano i finale Evropskog prvenstva, finale Kupa evropskih šampiona i finale Kupa Uefa. Nakon postavljanja stolica na svim tribinama, današnji kapacitet je više nego prepolovljen, a od 2014. godine stadion, koji se popularno nazivao „Marakana“, zvanično nosi naziv prve Zvezdine zvezde, Rajka Mitića.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1832. godine rođen je istoričar, sveštenik, arhimandrit i akademik Ilarion Ruvarac;
1939. godine napadom Nemačke na Poljsku počeo je Drugi svetski rat;
1945. godine Skupština Srbije usvojila je Zakon o administrativnoj podeli Srbije, čime su uspostavljene autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovsko-metohijska oblast;
1961. godine u Beogradu je počela Prva konferencija šefova država i vlada nesvrstanih zemalja;
1978. godine umro je književnik i publicista Dušan Baranin;
1994. godine umro je novinar i satiričar Vladimir Bulatović Vib;
1997. godine umrla je balerina, pedagog, koreograf i baletski kritičar i istoričar Milica Jovanović.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dusan_Matic_(1898-1980)
Prethodni članak

Rođen je pesnik i jedan od pokretača nadrealizma kod nas, Dušan Matić

vitas
Naredni članak

Umro je džez-pijanista i vibrafonista Vladimir Vitas