Da se ne zaboraviZanimljivostiInstitucije

Otvoren je Ruski dom u Beogradu

Na današnji dan, 9. aprila 1933. godine u Beogradu je otvoren Ruski dom.

On je nastao kao rezultat želje desetina hiljada Rusa koji su nakon revolucije u svojoj zemlji utočište našli u Srbiji, odnosno tadašnjoj Kraljvini SHS, potom Jugoslaviji.

Ta ideja je podržana kako od strane srpskog društva, tako i kralja Aleksandra Karađorđevića, patrijarha Srpske pravoslavne crkve Varnave i brojnih političara i kulturnih radnika Kraljevine, te je za samo godinu i po dana, uglavnom novcem emigranata, ali i uz pomoć tadašnjih jugoslovenskih vlasti, podignut Ruski centar.

Autor projekta bio je Vasilij Baumgarten, čovek koji je Beogradu pored ove građevine, ostavio i jedno od verovatno najlepših zdanja u prestonici – zgradu Generalštaba u ulici Kneza Miloša.

Zgrada Ruskog doma, odnosno Ruski dom imperatora Nikolaja II, kako je bio pun naziv, i sama spada među najznačajnija arhitektonska ostvarenja koja su Rusi podigli u našoj zemlji, a u okviru njega svoje mesto su našli pozorište, biblioteka, gimnazija, osnovna škola, izdavački centar, dva muzeja (Muzej Nikolaja II i Muzej ruske konjice), sportska sala i Društvo ruskih književnika, umetnika i muzičara. Tu je radio i Naučni institut, Školska crkva presvete Bogorodice, a bio je otvoren i ruski restoran.

Danas je život Ruskog doma, jednog od najvećih i najstarijih duhovnih ruskih centara u inostranstvu, bogat i sadržajan, i on svojim izložbama, koncertima, pozorišnim predstavama, prezentacijama, umetničkim susretima, projekcijama igranih filmova, okruglim stolovima i konferencijama, otvorenih vrata spremno dočekuje sve zainteresovane.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1881. godine rođen je naučnik, prevodilac, profesor i akademik Veselin Čajkanović;
1972. godine rođen je košarkaš Željko Rebrača;
2014. godine umrla je književnica i akademik Svetlana Velmar-Janković.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

durdevka
Prethodni članak

Rođena je primadona beogradske opere Đurđevka Čakarević

pexels-photo-339805
Naredni članak

PEĆINCI (SELO KUPINOVO): „KUPINIK – DANI ZMAJEVAˮ