АктуелностиНа данашњи дан

Отворен је први послератни Сајам технике

На данашњи дан, 23. августа 1957. године, две деценије након прве сајамске манифестације у Београду, отворен је први послератни Сајам технике, на новом месту и у оквиру новог комплекса.

С обзиром на то да су изложбени павиљони првобитног Београдског сајмишта током Другог светског рата били претворени у злогласни логор, а потом за време савезничког бомбардовања 1944. године углавном били уништени, после рата је изабрана нова локација.

Сајам је смештен на десној обали Саве и састоји се од три велике хале и низа допунских мањих. Посебно је значајна Хала 1, јер је грађена дотад непримењеним техникама претходне фабрикације, уз употребу такозваног пренапрегнутог бетона и покривена кружном куполом распона 109 метара, што је чини највећом на свету направљеном на тај начин.

Отварање овог новог сајамског простора је био велики догађај у то време у Југославији, тако да је процењено да га је, по затварању последњег дана трајања, посетило више од милион и сто хиљада људи.

Београдски сајам је данас организатор бројних државних и међународних манифестација, док је Хала 1 као једно од највреднијих дела српске послератне архитектуре и као споменик културе проглашена за непокретно културно добро.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1687. године погинуо је ускок Стојан Јанковић;
1831. године рођен је композитор и диригент Корнелије Станковић;
1876. године одиграла се Битка на Шуматовцу;
1912. године рођена је књижевница Јара Рибникар;
1939. године министри иностраних послова Немачке и СССР Јоахим фон Рибентроп и Вјачеслав Михајлович Молотов потписали су у Москви споразум о ненападању;
1958. године почело је експериментално емитовање програма Телевизије Београд;
1966. године умро је један од пионира нашег ваздухопловства Иван Сарић;
1989. године умро је вајар Небојша Митрић;
2000. године умро је глумац Миливоје Мића Томић;
2017. године умро је редитељ, театролог и позоришни критичар Дејан Пенчић-Пољански.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Рођена је психолог и новинарка Мира Адања-Полак

270px-Mutimir
Наредни чланак

Мутимир Властимировић (862–891)