АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Отворен је Музеј Вука и Доситеја у Београду

 

Збирка овог музеја почела је да се формира још крајем XIX века, када је Вукова ћерка Мина поклонила очеву заоставштвину Краљевини Србији, која је потом била излагана у Народном музеју у оквиру спомен-собе и касније у оквиру Историјског одељења музеја.

Када је после Другог светског рата оформљен музеј посвећен овој двојици великана српског језика и културе, Вукова збирка му је придружена, мада нажалост окрњена, јер је део његове заоставштине претходо уништен током бомбрадовања и окупације у Првом светском рату, док личних предмета Доситеја није било од раније, од пожара из 1813. године, те његову збирку чини углавном архивска грађа, преписка и књиге, међу којима су и прва издања његових дела.

Музеј је смештен у најстаријој сачуваној стамбеној згради у Београду, подигнутој у првој половини XVIII, која представља класичан пример куће балканског стила са оријенталном поделом из тог периода, и у којој је једно време током Првог српског устанка била смештена Велика школа, чији је Доситеј био оснивач, а Вук један од ученика.

Ово здање је данас због своје важности за нашу културу и историју заштићено као културно добро од изузетног значаја за Републику Србију.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1855. године рођена је прва жена лекар у Србији Драга Љочић;
1939. године изашао је први број Политикиног забавника;
1944. године рођен је књижевник Момчило Мома Димић;
1949. године рођен је електроинжењер Душан Косовац, један од пројектаната ТИМ рачунара, развијених у Институту Михајло Пупин у Београду осамдесетих година прошлог века и коришћених широм бивше Југославије од школских до војних установа;
1964. године умро је писац, књижевни критичар и академик Милан Богдановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Претходни чланак

Рођен је лекар, професор и академик Владимир Војводић

laza-pacu
Наредни чланак

Рођен је лекар, политичар и министар финансија Лазар Пачу