AktuelnostiNa današnji dan

Otvoren je Muzej vazduhoplovstva u Beogradu

Na današnji dan, 21. maja 1989. godine otvoren je za javnost Muzej vazduhoplovstva u Beogradu.

Ova ustanova je međutim osnovana februara 1957. godine pri Komandi ratnog vazduhoplovstva u Zemunu, a prvu izložbu je otvorila maja 1960. godine na starom beogradskom aerodromu.

Civilno odeljenje je formirano 1966, a dve godine potom su Komanda RV i PVO , Savezna uprava za kontrolu letenja, JAT i druge vazduhoplovne institucije i preduzeća doneli odluku da se za ovaj muzej izgradi nova moderna zgrada na međunarodnom areodromu u Surčinu.

Gradnja je počela 1976, ali je usled brojnih tehničkih i materijalnih poteškoća trajala znatno duže nego što je bilo očekivano, pa je zanimljiva kružna građevina od betona i stakla koja privlači pažnju svakome ko dolazi na današnji Areodrom Nikola Tesla, po projektu arhitekte Ivana Štrausa, svečano otvorena tek krajem osamdesetih godina.

Muzejski fond obuhvata petnaest zbirki istorijsko-tehničkih eksponata, od kojih je najznačajnija zbirka od više od dve stotine originalnih letelica domaće i strane proizvodnje od pionirskog doba avijacije do danas.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1349. godine proglašen je Dušanov zakonik;
1861. godine rođen je glumac i reditelj Milorad Gavrilović;
1894. godine, kralj Srbije Aleksandar Obrenović ukinuo je liberalni ustav iz 1888. i vratio na snagu ustav iz 1869. godine;
1917. godine rođen je književnik Antonije Marinković;
1930. godine rođen je pijanista, muzikolog, direktor Opere i Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Konstantin Vinaver;
1946. godine rođen je pevač i kompozitor Boba Stefanović;
1960. godine umro je slikar i profesor Branko Šotra;
1961. godine umro je slikar Miloš Golubović;
1976. godine osnovan je Univerzitet u Kragujevcu;
1990. godine umro je književnik Božidar Kovačević.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

bodnarov
Prethodni članak

Umro je vajar i slikar Stevan Bodnarov

unnamed
Naredni članak

Umro je pesnik Vojislav Ilić Mlađi