АктуелностиНа данашњи дан

Отворен је Музеј ваздухопловства у Београду

На данашњи дан, 21. маја 1989. године отворен је за јавност Музеј ваздухопловства у Београду.

Ова установа је међутим основана фебруара 1957. године при Команди ратног ваздухопловства у Земуну, а прву изложбу је отворила маја 1960. године на старом београдском аеродрому.

Цивилно одељење је формирано 1966, а две године потом су Команда РВ и ПВО , Савезна управа за контролу летења, ЈАТ и друге ваздухопловне институције и предузећа донели одлуку да се за овај музеј изгради нова модерна зграда на међународном ареодрому у Сурчину.

Градња је почела 1976, али је услед бројних техничких и материјалних потешкоћа трајала знатно дуже него што је било очекивано, па је занимљива кружна грађевина од бетона и стакла која привлачи пажњу свакоме ко долази на данашњи Ареодром Никола Тесла, по пројекту архитекте Ивана Штрауса, свечано отворена тек крајем осамдесетих година.

Музејски фонд обухвата петнаест збирки историјско-техничких експоната, од којих је најзначајнија збирка од више од две стотине оригиналних летелица домаће и стране производње од пионирског доба авијације до данас.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1349. године проглашен је Душанов законик;
1861. године рођен је глумац и редитељ Милорад Гавриловић;
1894. године, краљ Србије Александар Обреновић укинуо је либерални устав из 1888. и вратио на снагу устав из 1869. године;
1917. године рођен је књижевник Антоније Маринковић;
1930. године рођен је пијаниста, музиколог, директор Опере и Балета Народног позоришта у Београду Константин Винавер;
1946. године рођен је певач и композитор Боба Стефановић;
1960. године умро је сликар и професор Бранко Шотра;
1961. године умро је сликар Милош Голубовић;
1976. године основан је Универзитет у Крагујевцу;
1990. године умро је књижевник Божидар Ковачевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

bodnarov
Претходни чланак

Умро је вајар и сликар Стеван Боднаров

unnamed
Наредни чланак

Умро је песник Војислав Илић Млађи